Said Nursi'nin Ayağa Kaldırdığı Özgürlük Anıtı

Said Nursi'nin Ayağa Kaldırdığı Özgürlük Anıtı

"Bölgesel ve Küresel Barış İçin İman ve Hürriyet Sempozyumu”nda Senai Demirci'nin sunduğu tebliğ

Risale Haber - Haber Merkezi

Mardin Artuklu Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından 15-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Mardin'de gerçekleşitirilen "Bölgesel ve Küresel Barış İçin İman ve Hürriyet Sempozyumu”nda Senai Demirci'nin sunduğu "Said Nursi'nin Ayağa Kaldırdığı Özgürlük Anıtı:  "Kavl-i Leyyin"" tebliği Risale Akademi'nin web sitesinde yayınlandı. 

Hz. Musa ve Hz. Harun'un firavuna tebliği üzerinden anlattığı "kavl-i leyyin" konusunda "Kime ne söylerseniz söyleyin, konuştuğunuz Rabbinizdir. Kimin karşısında durursanız durun, muhatabınız Rabbinizdir." diyen Demirci, "Kavl-i Leyyin"i  Said Nursi'nin Ayağa Kaldırdığı bir özgürlük anıtına benzetti.

Senai Demirci'nin sunduğu tebliğin ilgili kısmı şöyle:

"Mûsa [as] ve Harun [as] gibi iki özel kulun, Firavun gibi asi kul karşısındaki duruşunu temsil eder kavl-i leyyin. Kavl-i leyyin, "yumuşak söz" ya da "tatlı dil" mealinin anlatamayacağı sessiz bir derinlik, ağır bir sorumluluktur. Hakikate elçi olanın, hakikati "bizimleştirmesi" tehlikesini haber verir. Hakikati, hakikati ilk söyleyenin ve seslendirenin tahakkümünden de özgür kalmasını ister. Saf düzeni içinde yürümesi umulan sivil cemaat yapılanmasının, hiyerarşik örgütlenmelere dönüşmesinin nedeni 'kavl-i leyyin'i ihlaldir. Nursî, İhlas Risalesi'nde mikro planda hakikat üzerinden iktidar inşa etmeye karşı uyarırken, makro planda güç ve paraya istiğna ilkesini ömürlük yürüyüş haline getirerek kavl-i leyyin'i ayağa kaldırır. Sözün gücünü, gücün sözünün önüne koyar. Çağımızda insanlığın biricik ümidi, Firavun'dan bile esirgenmeyen kavl-i leyyin nezaketidir. Sözün önceliği, sözün inceliğidir."

Tebliğin tamamını okumak için TIKLAYINIZ   

94067019224_8578106164s.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum