Said Nursi'nin Abdülhamid ile görüşmesini Tahsin Paşa engelledi

Said Nursi'nin Abdülhamid ile görüşmesini Tahsin Paşa engelledi

Yazar Altunsoy: İkili arasında o vardı

Risale Haber-Haber Merkezi

Araştırmacı-Yazar Yılmaz Altunsoy, Bediüzzaman Said Nursi'nin, Mabeyn Kâtibi Tahsin Paşa ile irtibat kurmasına rağmen Abdülhamid’le hiçbir zaman görüştürmediğini söyledi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde bu hafta “Bediüzzaman ve Sultan II. Abdülhamid Han” konuşuldu.

Araştırmacı-Yazar Yılmaz Altunsoy, Bediüzzaman Said Nursi'nin 23 Mart 1960 tarihinde vefat eden büyük bir zât olduğunu belirterek “Bediüzzaman Said Nursi, bizim yakın tarihimizin önemli bir kısmına, Sultan Abdülhamid Han, Sultan Reşad, Sultan Vahdeddin Han ve Cumhuriyet dönemine şahit olmuş çok önemli bir şahıs ve önemli bir figür. Sadece İslâmî yönünü biliyoruz ama siyasi yönü de olan birisi” dedi.

Said Nursi, Sultan Abdülhamid’le hiç görüştürülmedi

Bediüzzaman’ın 1876’da Bitlis’in Hizan ilçesi Nurs köyünde doğduğunu ve babasının adının Mirza Efendi, annesinin ise Nuriye Hanım olduğunu söyleybelirten Altunsoy, “Sultan Abdülhamid’le görüşmek üzere 1907’nin Aralık ayında İstanbul’a gelen Bediüzzaman’ın, Mabeyn Kâtibi Tahsin Paşa ile irtibat kurmasına rağmen Abdülhamid’le hiçbir zaman görüştürmediğini" söyledi

Abdülhamid'i incitici kötü bir söz söylemedi

Konya Hakimiyet Gazetesi'nden Şeyma Bıyıklı'nınn haberine gröe Bediüzzaman’ın, II. Meşrutiyet’in ilanından sonra yedi konferans vermesine  ve 21 makale yazmış olmasına rağmen Sultan Abdülhamid hakkında onu incitici kötü bir söz söylemediğini dile getiren Altunsoy, “Bediüzzaman İslamcı, Şeriatçı ve İttihad-ı İslam’ı savunan birisidir. Bütün hayatı bunun üzerinedir. O, bir devletin İslam devleti olabilmesi için üç temel şart vardır. Birincisi, İslami hükümleri kullanması. İkincisi, liyakat ve üçüncüsü meşveret, diyor. Abdülhamid Han için “mazlum sultan” ifadesini kullanıyor” diye konuştu. 

Altunsoy, sohbetin sonlarına doğru Bediüzzaman’ın devamlı yanında taşıdığı sepetin içinde bulunan şeyleri de göstererek bunların arasında lastik çarığın da olduğunu gösterdi. 

gercektahsinpasa.jpg

(Solda gerçek Tahsin Paşa, sağda Abdülhamid dizisinde Tahsin Paşa'yı oynayan Bahadır Yenişehirlioğlu)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum