Said Nursi ve talebelerinin yeni bir fotoğrafı

Said Nursi ve talebelerinin yeni bir fotoğrafı

Farklı açıdan çekilmiş resim çoğu kimse tarafından ilk defa görülecek

RİSALEHABER

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, 1944 yılında mecburi ikamete tabi tutulduğu Afyon’un Emirdağ ilçesinden alınarak, 1948’de 53 talebesiyle birlikte Afyon Ağır Ceza Mahkemesince tutuklanır. Hapis müddeti içerisinde büyük sıkıntılara maruz kalır, Afyon’un en şiddetli soğuğunda kırık camlı, sobasız bir odada, bazan yemeksiz bazen zehirlenmiş bir halde kendi haline bırakılır.

Bediüzzaman Hazretleri, Üçüncü Medrese-i Yusufiye ismini verdiği Afyon Hapishanesinde Tevhid, Risalet-i Ahmediye (ASM) ve Fatiha Sûresinin tefsiri olan Elhüccetü’z-Zehra adlı eserlerini telif eder. Kendisinin ve talebelerinin Afyon Mahkemesinde yaptığı müdafaalar ve talebeleriyle yazıştığı mektuplar da On Dördüncü Şua olarak Risale-i Nur’un içerisine konulmuştur.

6 Aralık 1948’de Afyon Mahkemesi 20 ay hapis cezası verir. Yargıtay kararı esastan bozar ve sanıkları tahliye eder.

20 ay tutuklu kaldığı Afyon Hapishanesinden 20 Eylül 1949 günü tahliye edilen Bediüzzaman Hazretleri 20 Kasım 1949’da tekrar Emirdağ’a gönderilir. Afyon Mahkemesi yeniden davaya bakmaya başlar. 14 Mayıs 1950’de Genel Seçimi Demokrat Parti kazanır ve genel af çıkar, davalar düşer. Bediüzzaman Said Nursi serbest kalır. Afyon Mahkemesi ise davaya devam eder en sonunda 1956 yılında dava beraetle sonuçlanır. 

Bilinen resimde yer alanlar

saidnursi1-001.jpg

İşte bu safhalarda hapishaneden mahkemeye gidiş gelişlerle ilgili çok sınırlı resimler vardır. Bunlardan birinde Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, solunda Ahmet Hüsrev Altınbaşak, sağında Mehmet Feyzi, önünde Mehmet Çalışkan, İbrahim Edhem, Refet bey, arkada Tahiri Mutlu, Hıfzı Bayram ve Ceylan Çalışkan ile onların etrafında askerler görülüyor.

İşte farklı açıdan çekilmiş kare

saidnursi2-001.jpg

İşte bu görüntünün farklı açından çekilmiş yeni bir karesi daha ortaya çıktı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum