Said Nursi için Ayasofya neden birinci sırada?

Said Nursi için Ayasofya neden birinci sırada?

"Birinci maddeye Ayasofya’yı almış. Niye acaba” diye düşündüm

RİSALEHABER

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin vefatına bir ay kala, vekâletini verdiği son avukat Hüsamettin Akmumcu’dur. Akmumcu’nun Bediüzzaman Hazretleriyle Ayasofya hatırası da var. Ömer Özcan'ın “Ağabeyler anlatıyor” kitabında yer alan hatıra şöyle:

Birinci maddeye Ayasofya’yı almış. Niye acaba” diye düşündüm

“Üstad Hazretleri Başvekil Adnan Menderes’e bir mektup gönderdi. Mektubu Tahsin Tola götürdü. Bu mektup Tarihçe-i Hayatta vardır. Orada Üstad iki şey istedi. “Ayasofya’yı ibadete aç, Risale-i Nur’u serbest bırak.” 

O zaman ben kendi kendime; “Üstad Ayasofya’yı ibadete aç, Risale-i Nur’u serbest bırak diyor. Birinci maddeye Ayasofya’yı almış. Niye acaba” diye düşündüm. 

Sebebini araştırdı kafam. Bende var, Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesinde öyle bir söz var ki; okuyunca “Allah! Allah!” dedim. Hadis-i Şerifin mazharı olan bu zat Osmanlı’dan olmuş. O vakfiyede orayı “Fetih Camii” olarak ilan ediyor ve burayı kim kapatırsa bedduası ve laneti var. Sembolik bir hadise... Onun için Üstad Hazretleri bunu birinci dereceye almış… Ben böyle düşündüm…

Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur külliyatından Tarihçe-i Hayat eserinde yer alan mektubu

“Adnan Menderes'e gönderilmek niyetiyle evvelce yazılan içtimaî hayatımıza ait bir hakikatın hâşiyesini tekrar takdim ediyoruz.

Hâşiye: Eskilerin lüzumsuz keyfî kanunları ve su'-i istimalleri neticesinde, belki de tahrikleriyle zuhur eden Ticanî mes'elesini dindar Demokratlara yüklememek ve âlem-i İslâm'ın nazarında Demokratları düşürmemenin çâre-i yegânesi kendimce böyle düşünüyorum:

Ezan-ı Muhammedî'nin (A.S.M.) neşriyle Demokratlar on derece kuvvet bulduğu gibi; Ayasofya'yı, beşyüz sene devam eden vaziyet-i kudsiyesine çevirmek ve hâlen İslâm'da çok hüsn-ü te'sir yapan ve bu vatan ahalisine âlem-i İslâm'ın hüsn-ü teveccühünü kazandıran, yirmisekiz sene mahkemelerin muzır cihetini bulamadıkları ve beş mahkeme de beraetine karar verdikleri Risale-i Nur'un resmen serbestîsini dindar Demokratlar ilân etmeli ve bu yaraya bir nevi merhem vurmalıdırlar. O vakit âlem-i İslâm'ın teveccühünü kazandıkları gibi, başkalarının zâlimane kabahatları onlara yüklenmez fikrindeyim. Dindar Demokratlar, hususan Adnan Menderes gibi zatların hatırları için, otuzbeş seneden beri terk ettiğim siyasete bir iki saat baktım ve bunu yazdım.” 

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
10 Yorum