Sağlık raporunu isteyin

Sağlık raporunu isteyin

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel; "Kurbanlıklarınızı seçerken satıcıdan mutlaka veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olup olmadığını kontrol ediniz" dedi.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel, kurbanlık seçilirken mutlaka veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Yüksel, yazılı açıklamasında, kontrolsüz hayvan hareketleri ve denetimsiz kesimler sonucunda "zoonoz" olarak tanımlanan tüberküloz, brusella, şarbon, kuduz gibi hastalıkların omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini ifade etti.

Satın alınacak kurbanın kulak küpesinin veya pasaportunun görülmesi gerektiğine dikkati çeken Yüksel, "Kurbanlıklarınızı seçerken satıcıdan mutlaka veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olup olmadığı kontrol ediniz" uyarısında bulundu.

Küçükbaş hayvanların en az 1 yaş, büyükbaş hayvanların ise en az 2 yaşını doldurmuş olması gerektiğini belirten Yüksel, şunları kaydetti:

"Hayvan genel olarak temiz görünümlü, kasları gelişkin, kılları parlak, bakışları canlı olmalıdır. Gebe ya da yeni doğum yapmamış, ishal, yüksek ateş, öksürük, kokulu burun akıntısı, sık soluk alma verme, çevreye aşırı tepki, duruş ve yürüyüşünde bozukluk, hayvanın herhangi bir yerinde şişlik, yara veya ödem olmamalıdır. Kurbanın burun, göz, ağız, anüs, genital organlarında kan, irin, akıntı olmadığını kontrol etmelisiniz. Seçtiğiniz kurbanınıza, kurban kesiminden 12 saat öncesinden beslemeyi bıraktırınız, ama su verilmesi konusunda uyarıları mutlaka yapınız. Kurbanınızı asgari temizlik ve hijyeni sağlanmış bir alanda kestikten sonra, kanının tamamen akmasını bekleyin ve kurban etini hemen ve özellikle çiğ olarak tüketmemeye dikkat ediniz."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.