Sağlık Bakanlığından 'H1N1' açıklaması

Sağlık Bakanlığından 'H1N1' açıklaması

Grip takip çalışmaları kapsamında bu sezon 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 463'ünde İnfluenza H1N1 tespit edildiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulunun, grip vakalarıyla ilgili çalışmaları değerlendirdiği, bu sezon 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 463'ünde İnfluenza A H1N1 tespit edildiği, mevcut verilerin önceki yıllardaki grip sezonu verilerinden farklı olmadığı bildirildi.

Grip hastalığının kış sezonunda aralık ayının sonundan itibaren görülmeye başlandığı anımsatılan açıklamada, takip çalışmalarında, bu sezon 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden bin 261'inde solunum yolu virüsü tespit edildiği, bunlardan 595’inde Rhino ve RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463'ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde influenza B virüsü bulunduğu bildirildi.
 
"Bugüne kadar incelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yaklaşık yüzde 16'sının İnfluenza A H1N1, yüzde 24’ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu görülmektedir" ifadelerine yer verilen açıklamada, genetik analizlerde, İnfluenza A H1N1 virüsünün önceki sezonlarda dolaşımdaki virüsler ile aynı olduğu tespitine dikkat çekildi.
 
Mevcut aşı ve ilacın virüse karşı etkili olduğu vurgulanan açıklamada, "Ülke genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı yoktur. Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir" denildi.
 
İnfluenzanın her yaşta görülebildiği, özellikle risk grubundakilerde hastalığın daha ağır seyrettiği hatta ölümlere neden olabildiği belirtilen açıklamada, gebeler, 65 yaş ve üzerindekiler ile 2 yaş altındakiler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği, astım dahil kronik akciğer, koroner arter dahil kalp-damar sistemi, kan, nörolojik ve metabolik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılananlar, şeker hastaları, obezler, sağlık çalışanları ile 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenlerin risk grubunda yer aldığı belirtildi.
 
-"Grip aşıları mevsim boyu yapılabilir"
 
Özellikle risk grubunda bulunanların aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabileceğine dikkat çekilen açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:
 
"Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir. Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kağıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir."
 
Açıklamada ayrıca Grip Bilimsel Danışma Kurulunun çalışma sistemine ilişkin de bilgi verilerek şunlar kaydedildi:
 
"Üniversiteler, eğitim ve araştırma hastaneleri ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda görev yapan 22 akademisyenin katılımı ile oluşturulmuş bir kuruldur. Enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları, mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji, çocuk hastalıkları ve halk sağlığı alanında uzman akademisyenlerden oluşur. Kurula ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde bulunan ilgili daire başkanlıkları, Kamu Hastaneleri Kurumu ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcileri de katılır. Grip Bilimsel Danışma Kurulu rutin uygulama olarak yılda 2 defa, ihtiyaç halinde ise kurumumuzun daveti ile uygun görülen zamanlarda toplanır."
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.