Sağlık Bakanlığı, 'diyabet' mavisine büründü

Sağlık Bakanlığı, 'diyabet' mavisine büründü

​Sağlık Bakanlığı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle, diyabetin uluslararası rengi olan mavi renkte ışıklandırıldı. Bakanlık binasına özel aydınlatma sistemiyle "Geleceğimizi diyabetten koruyalım" yazıldı.

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın sadece Ankara'da değil İstanbul, Mardin, Bursa, Trabzon'un yanı sıra toplam 12 ildeki binalarının rengini maviye dönüştürdüğünü söyledi.

Farkındalık oluşturmak için bazı alışveriş merkezlerinin de kendilerini desteklediğini belirten Tontuş, Ankara'da iki büyük alışveriş merkezinde de üç gün boyunca mavi görselin oluşturulacağını söyledi. 

Dünya'nın iki önemli sorunu olduğunu bunlardan birisinin terör ve buna bağlı can kayıpları diğerinin ise diyabet olduğunu ifade eden Tontuş, şöyle konuştu:

"Türkiye'de şu anda 10 milyona yakın insanımız diyabetle mücadele ediyor. Bunlardan 7 milyonu klinik olarak teşhis konulmuş, 5 milyonu ciddi olarak tedavi görüyor. Bir kısmı da 'gizli diyabet' dediğimiz haberi olmadan yaşıyorlar. Diyabetin en büyük sorunlarından biri de körlüğe neden olması. Görme ile ilgili problem çıktığında insanlar diyabet olduklarını da öğreniyorlar. Bu farkındalığı oluşturmak istiyoruz. Bir hafta içerisinde yapacağımız etkinlikler var. Diyabet hakkında insanları bilgilendirip, 'acaba ben diyabet miyim' diyerek kontrole gitmelerini istiyoruz. Yapılacak tek bir kan tahlili ile diyabet sorunu yaşıyorlar mı gelecekte diyabet olma ihtimalleri var mı? Bunu öğrenebiliriz. O nedenle bugün bu farkındalık çok önemli." 

Diyabetten korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda da bilgi veren Tontuş, diyabetin ağırlıklı olarak genetik bir hastalık olduğunu vurguladı.

Hastalıktan korunmak için en önemli faktörün sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam olduğunu aktaran Tontuş, kilo aldıkça diyabetle mücadelenin daha zor olacağını dile getirdi.  

Özellikle karbonhidrattan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Tontuş, "Un ve şekeri kısıtlayarak kendinizi diyabetten uzak tutabilirsiniz" dedi.

Etkinliklerin bir hafta devam edeceğini belirten Ömer Tontuş, "Özellikle Mardin'de taş binaları maviye dönüştürdük. O şehrin mavisini görmenizi isterim. İnsanlar sorsun, 'neden mavi? Birileri de cevap versin, 'diyabet.' Bir kişi de diyabet kelimesini öğrensin. Bütün amacımız bu" ifadelerini kullandı.  

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.