Sadeleştirmek, bayağılığa razı olmaktır

Sadeleştirmek, bayağılığa razı olmaktır

Özburun, Risale-i Nur'un sadeleştirilmesi çalışmalarının "zavallılık" olduğunu belirtti

Risale Haber-Haber Merkezi

Yusuf Özkan Özburun, Risale-i Nur'un sadeleştirilmesi çalışmalarının "zavallılık" olduğunu belirterek, "göğe çıkmak yerine göğü yere indirmeye çalışmanın bayağılına razı olacaklardır" dedi.

Haber 7'deki yazısında özellikle medya tarafından yapılan yönlendirmelere dikkat çeken Özburun, Said Nursi'nin eski Said döneminden farklı olarak yeni Said döneminde gazete okumadığını, radyo dinlemediğini, dünya hadiselerinin anlatılmasına müsaade etmediğini belirtti.

Özburun, "Zamanın ve zeminin koşullarına, kendi özel iç dinamiklerimize, şahsi nefs terbiyemiz esnasında geçtiğimiz yolların özelliklerine dikkat etmemiz gerekiyor.  Demek istiyorum ki yeni Said döneminin gazete okumayan Said Nursi’si Eski Said döneminde günde belki sekiz-on gazete okuyordu. Eski Said’in okuduğu gazeteler de doğrusu bugünün gazeteleri değildi. Bu da önemli bir nokta. Volkan Gazetesi’ni ya da Tercüman-ı Ahval’i, hatta İctihad’ı alın okuyun neredeyse bir fikir dergisi okur gibi olursunuz. (Üstelik, Cumhuriyet öncesi dönemin iyi kötü bir halifenin bulunduğu, imanın verili kabul edildiği ve dolayısıyla İslami Medeniyet’in oluşumunun toplumsal ve siyasal alanda görüldüğü, dağılmaya yüz tutmuş bir İslam memleketinin kurtarılma telaşının bulunduğu bir dönem olduğu gözden ırak tutulmamalıdır.)
Yani görüntü manyaklığına teslim olmuş, fotografları kestiğinde geriye kevgire dönmüş bir kağıt parçası kalan bugünün gazetesi ile Eski Said’in okuduğu gazete tamamen aynı değildi.
Aynı şekilde Yeni Said döneminde radyoda Risale-i Nurdan bir bahsin okunacağını duyup arabanın radyosundan bunu dinleyen, dinlerken de vahdetten kesretin çıkması hakikatini hava zerreleri ile yayılması yönüyle tefekkür eden Said Nursi de gözden kaçırılmamalıdır" dedi.

Kendi enfüsi gündemleri, tefekkürleri olmayanların Said Nursi'nin durumunu anlayamayacağını vurgulayan Özburun, "dünyevilerin gücün medyası kanalıyla oluşturduğu yapay ve afaki gündemlerin peşine takılanlar, malumatını hal ile ilme ve oradan da marifete dönüştürme derdinde olmayanlar, evlerini bir hakikat medresesi, bir marifet tekkesine dönüştürmenin izini sürmeyenler, çağın atalet tuzaklarına gözü kapalı atılanlar, kendisini idamla yargılayan kara cübbeli hakimlerin karşısında umarsızca yamalı cübbesinin söküğünü diken Said Nursi’yi anlayamayacaklardır" şeklinde yazdı.

Özburun, yazısının son cümlesini de Risale-i Nur'un sadeleştirilmesi çalışmalarına getirdi. Özburun, "Cümleleri sadeleştirerek anlaşılırlığı artıracağını sanmak zavallılığından öteye gidemeyecek, göğe çıkmak yerine göğü yere indirmeye çalışmanın bayağılına razı olacaklardır" dedi.

Yazının tamamı için TIKLAYINIZ

Risale-i Nur'u Sadeleştirme Tartışması