Sadece Güneş enerjisiyle çalışan karavan 2000 kilometre yol katetti, 120 km hıza ulaştı

Sadece Güneş enerjisiyle çalışan karavan 2000 kilometre yol katetti, 120 km hıza ulaştı

Avrupa'nın otoyollarında İspanya'dan başladığı rotasına devam eden Stella Vita adlı özel yapım bir karavan yaklaşık 2000 kilometre yol katetti.

İtalyanca "hayat yıldızı" anlamına gelen Stella Vita'yı diğer karavanlardan ayıran önemli bir özellik var. Bu karavan benzin, hidrojen ya da elektrik depo etmek için hiç mola vermedi. Çünkü Stella Vita, ihtiyacı olduğu yakıtı üzerinde bulunan Güneş panellerinden alıyor.

Hollanda'nın Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde okuyan 22 öğrenci tarafından geliştirilen "Stella Vita", "tekerlekler üzerinde kendi kendine yetebilen ev" olarak tanımlanıyor. Zira bu karavanın içerisinde mutfak, banyo, tuvalet, 2 kişilik yatak ve kanepe gibi bir evde olması gereken tüm aksesuar ve odalar var.

Sponsorlardan alınan maddi yardımlarla geliştirilen karavanı Solar Team Eindhoven 2021 adlı genç bir ekip tasarladı. Temmuz ayında test aşaması tamamlanan araç, Avrupa'da trafiğe çıkabilmek için gerekli izinleri de eylül ayında almış.

Projeyi hayata geçiren ekibin genç üyelerinden 21 yaşındaki Tijn Ter Horst, "Amacımız halka ve dünyadaki araç pazarına "daha sürdürülebilir bir yaşam" için ilham kaynağı olmak. İnsanlara ve şirketlere doğaya zarar vermeden yaşamın zaten mümkün olduğunu göstermek istedik." diyor.

Stella Vita projesinin fikir aşaması 2020 Eylül'ünde başlamış. 2 ay süren bir ön çalışmadan sonra kasım 2020'de aracın tasarım aşamasına geçilmiş ve sadece 4 ay sonra Mart 2021'de yapım aşamasına geçilmiş. Yapım aşamasında aracın aerodinamik özellikleri ve hafif olmasına dikkat edilirken, tasarıma da oldukça önem verilmiş.

Hollanda'dan İspanya'ya sadece Güneş enerjisiyle 2000 kilometre yol gidildi

İlk yolculuk için Eindhoven'dan yola çıkan araç 15 Ekim tarihinde İspanya'nın en güney noktası olan Tarifa Yarımadası'na vardı bile. Stella Vita toplamda 3000 kilometre yol katetti. Ancak ilk seferde yaşanan teknik bir arıza sebebiyle araç belli bir süre çekiciyle taşındı. Buna rağmen ilk yolculukta tam 2000 kilometre mesafe sorunsuz bir şekilde aşıldı.

Tijn Ter Horst yolculuk esnasında Paris gibi büyük şehirlerin merkezlerine indiklerini ve insanlardan büyük ilgi gördüklerini ifade ediyor: "Herkes aracın etrafına gelip fotoğraf çekiyordu. Bu aşamaya sadece bir senede gelmemiz büyük bir başarı. Gelecekte daha fazla insana ilham kaynağı olmak istiyoruz.

Traveling along the highways of Europe, a camper named Stella Vita has driven almost 2,000 kilometers (1,242 miles) without stopping for fuel or plugging in to charge.

Tam şarjla 600 kilometre gidiyor, azami hız 120 kilometre

Stella Vita'nın teknik özelliklerine bakıldığında 60 kWh (kilovat saat) kapasitesinde bir bataryaya sahip olduğu görülüyor. Batarya tam şarj olduğunda araç 600 kilometre yol gidebiliyor. Araç gece ve bulutlu havalarda da şarj olabiliyor. Tüm gün güneşli bir havada yola çıkılırsa aracın menzili 130 kilometre daha uzuyor.

Ekip Hollanda'dan İspanya'ya kadar olan yolculuğunda günde ortalama 300 kilometre yol gitmiş. Araç saatte 120 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Stella Vita park edildiği zaman çatısında bulunan Güneş panelleri açılıyor. Böylece seyir halinde 8.8 metre kare olan paneller açılınca 17.5 metre kareye çıkıyor. Aracın içerisinde bulunan göstergeden bataryanın ne kadar yol gidebileceği de görülebiliyor.

Tijn Ter Horst araçta enerji tüketimiyle alakalı her şeyi düşündüklerini belirtiyor: "Örneğin panelleri açınca Güneş'ten ne kadar elektrik enerjisi elde edildiğini görebiliyoruz. Diyelim mola esnasında elektrikli ocağı kullanıp bir şeyler pişirdiniz. Yine ne kadar enerji tükettiğinizi görebilirsiniz."

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi 2013'ten beri Güneş enerjisiyle çalışan araçlar üretiyor

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nin ürettiği ilk elektrikli araç Stella Vita değil. 2013'te kurulan Solar Team Eindhoven "dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk aile aracını" üretmiş. Aynı ekip her 2 senede bir farklı özelliklere ve tasarıma sahip binek araçlar üretmeye devam ediyor.

"Önceden yapılan araçlar çok fazla elektrik enerjisi üretiyordu. Hatta bu elektrik enerjisi başka araçlara aktarılıyordu. Biz de bu sefer farklı bir araç üretmeye karar verdik. İçerisinde bir ailenin yaşayabileceği ve sadece Güneş enerjisinin kullanıldığı bir araç."

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde okuyan Five Solar Team Eindhoven öğrencileri şu okuldan çoktan mezun oldu ve 2016'da Lightyear adlı bir şirket kurdu. Firma yaklaşık 5 senedir Güneş enerjisiyle çalışan aile otomobilleri üretiyor. Genç öğrenci Horst da benzer bir hedefe kitleindiklerini ifade ediyor: "Stella Vita'yı ticari açıdan başarılı hale getirmek istiyoruz. Bu sektörde hayatın farklı alanlarında kullanılabilecek çok farklı araçlar geliştirilebilir. Şimdi Hollanda'ya geri döneceğiz ve hedefimize kitlenerek çalışmalarımıza devam edeceğiz."

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.