Saç telinde yüzebilecek kadar küçük bot üretildi

Saç telinde yüzebilecek kadar küçük bot üretildi

Üç boyutlu yazıcılar sayesinde artık hayallerimizdeki tüm tasarımları gerçekleştirmek mümkün. Bilim insanları bu sınırları zorlayarak saç telinden üç kat incelikte bir bot inşa etti. Mikroskobik bot o kadar küçük ki saç telinin içinde bile yüzebiliyor.

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi fizikçileri, 3D yazıcı ile Dünya'nın en küçük botu, Benchy'i yazdırdılar. 30 mikron uzunluğundaki bu cisim, bir insan saçının üçte biri kalınlığında ve bir bakteri hücresinden yaklaşık altı kat daha büyük. 

Bu cisim sadece küçük olmakla kalmıyor, aynı zamanda muazzam bir şekilde detaylandırılmış durumda ve açık bir kokpite sahip. Bilim insanlarının bu cismi oluştururken hedefleri, bakteri ve sperm gibi "mikro-yüzücülerin" sıvılarda nasıl hareket ettiklerini daha iyi anlamaktı.

Ekip bu kadar küçük bir cismi 3D yazdırmak için 2PP (iki-foton polimerizasyon) olarak bilinen bir süreç ile ticari bir Nanoscripe 3D mikro-yazıcı kullandı. 3D yazdırılan cisimler, aşırı yüksek doğruluğa sahip lazerlerin odak noktalarında sertleşen bir malzemenin damlacıkları içerisinde oluşturuluyorlar.

Ekip, bu botu "eğlenceli" olduğu için ortaya çıkartmış olsa da, çapı 5 mikrondan daha küçük olan bir spiral de dahil olmak üzere araştırma amaçlı daha belirgin şekiller de oluşturdu. Hareketi takip ederek de farklı parçacık tiplerinin hızını ve izledikleri yolu ölçebilmekteydiler.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.