Rusya'dan ABD'ye "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması" resti

Rusya'dan ABD'ye "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması" resti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilmesi durumunda, kolay bir şekilde yeni füze sistemi inşa edebileceklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmek isteyen ABD Başkanı Donald Trump'ın restine rest ile karşılık verdi.

Savunma Bakanlığı toplantısında açıklama yapan Putin, önümüzdeki sene stratejik nükleer silahlarını güçlendirmeleri gerektiğini belirterek, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde ise, kolay bir şekilde yeni orta menzilli füze sistemi inşa edebileceklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), anlaşma konusunda askeri uzman görüşmeleri yapmak için Rusya’dan bir teklif aldıklarını ve buna yanıt vereceklerini açıklamıştı.

Rusya'ya 60 gün süre

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya'nın INF anlaşmasına uymak için 60 günü olduğu uyarısını yaparak, NATO müttefiklerinin tamamının bu konuda birlik içinde olduğunu ifade etmişti.

Bu 60 gün içinde ABD'nin anlaşma kapsamında hiçbir füze sistemi üretmeyeceğini, test etmeyeceğini ve konuşlandırmayacağını vurgulayan Pompeo, anlaşmadan ayrılmak için 6 aylık ihtar süresinin 60 gün sonra başlayacağını aktarmıştı.

INF anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump geçen ay yaptığı açıklamada, INF Anlaşması'ndan çekilme kararı aldığını açıklamıştı.

Trump, Rusya'nın yıllardır yasaklanan silahları ürettiği ve bulundurduğunu, böylece anlaşmayı ihlal ettiğini savunmuştu. Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Bolton, Moskova'ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ABD'nin anlaşmadan çekilme kararını bizzat iletmişti.

Anlaşma, iki ülke arasında 1987'de imzalanmıştı. Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov tarafından imzalanan anlaşma, nükleer başlık kapasitesi olan orta menzilli füzelerin üretimi ve konuşlandırılmasını karşılıklı yasaklıyordu.

Anlaşma, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ABD ile Rusya arasında devam etmişti. Anlaşmayla iki taraf 500 ile 5 bin kilometre arasında menzile sahip yaklaşık 2 bin 500 füzeyi kullanımdan kaldırmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: TRT Haber, Reuters 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.