Rusya'daki müzede 'Cami Ayasofya’nın fotoğrafları var

Rusya'daki müzede 'Cami Ayasofya’nın fotoğrafları var

Rusya’dan ve çeşitli İslam beldelerinden toplanıp müzede koruma altına eserlerin 18. ve 19. yüzyılın sonlarına ait olduğu belirtildi

Ebubekir Şahin'in haberi:

Osmanlı dönemine ait resim ve gravürler Rusya’daki bir müzede ortaya çıktı. Rusya’dan ve çeşitli İslam beldelerinden toplanıp müzede koruma altına eserlerin 18. ve 19. yüzyılın sonlarına ait olduğu belirtildi.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan Dinler Tarihi Müzesi (GMİR)’nde yer alan eserler arasında Ayasofya’nın Cami olarak kullanıldığı dönemi yansıtan fotoğraflar da bulunuyor. Koleksiyonla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Tatyana Stetskeviç, müzede saklanan eserlerin binbir güçlükle toplandığını ifade etti. Müslüman toplumun, sahip oldukları dini temalı tarihi eserleri satmakta oldukça gönülsüz olduklarını ifade eden Stetskeviç, “Ancak özellikle Rus seyyahlar İslam ülkelerine yaptıkları geziler sonrasında, yanlarında o toplumlara ait çeşitli eşyalar getirdi. Ayrıca Rusya’da çeşitli dönemlerde yaşayan bazı imamların da müzemize hediye ettiği İslam eserleri var. Biz bunları yıllar boyunca sakladık, şimdi de insanların hizmetine sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

ayasofya_rusya_muze.jpg

Hz. Osman’ın Kuran’ının 115 yıllık kopyası

Müzede sergilenen büyük Kuran-ı Kerim hakkında da açıklama yapan Stetskeviç, “Bu Kuran, şu an Taşkent’te bulunan Hz. Osman’ın Kuran’ının 1905 yılında yapılan bire bir kopyası. Hz. Osman’a ait olduğu belirtilen Kuran’ı Kerimler dünyanın birçok yerinde olduğunu biliyoruz. Ama yine de Müslümanlar Hz. Osman’ın Kuranını görmek isterlerse müzemize gelebilirler.” şeklinde konuştu.

I. Abdülhamit’in kütüphanesi

Müzede koruma altına alınan eserler arasında peygamberimizin kabrini gösteren gravürler de bulunuyor. Ayrıca, Osmanlı Sultanı I. Abdulhamit’in ve Vezir Ragıp Paşanın 18. Yüzyıla ait gravürleri de müzede saklanan eserler arasında.

Müzenin en değerli parçaları arasında ise 19. yüzyılın son döneminden kalma Mevlevi cübbesi yer alıyor. Üzerinden Allah’ın 99 ismi olan Esma-i Hüsna işlemeli cübbe de, ayrıca Kuran-ı Kerim’den çeşitli ayetler yer alıyor. Koleksiyonda ayrıca, Filistin ve İstanbul’u tasvir eden bir çok gravür, 18. ve 19. yüzyıldan kalma hat eserleri ve minyatürler koruma altına alınmış durumda.

Eserler üzerindeki araştırmalar günümüzde de devam ediyor

Stetskeviç müzede sergilenen İslam eserleri ile ilgili olarak, “Biz müzeyi kurduktan sonra, Rusya’nın birçok bölgesindeki müzelerden, özellikle Moskova’daki müzelerden İslamiyet’le ilgili birçok eser geldi. Ne yazık ki, biz eserlerin birçoğunun hangi yüzyıla ait olduğunu bilmiyoruz. Kime ait olduğu, ya da nerden geldikleri hakkında tam olarak bilgimiz yok. Ancak bu konudaki uzmanlarımız araştırma yapıyor ve tespit edilen eserleri kaydediyor.” şeklinde konuştu Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan dinler tarihi müzesinden, İslamiyet dahil bir çok din ayrıntılı olarak ziyaretçilere tanıtılıyor. Müze Salı hariç haftanın 6 günü ziyaretçilerini ağırlıyor.

Haberrus