Rusya'da DAEŞ'i değil başka yerleri vuruyor

Rusya'da DAEŞ'i değil başka yerleri vuruyor

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "İlk işaretler Rusya'nın DAEŞ’e yönelik iddialarına rağmen, örgütün olmadığı yerlere saldırdığı yönünde. Gelişigüzel operasyonlar Rusya için tehlikeli bir davranış" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Rusya'nın Suriye'de "ayrım gözetmeksizin" hava saldırıları düzenlediğini belirterek, bunun Suriye'deki siyasi dönüşüm için gelecekte Rusya da dahil uluslararası toplumun bel bağlayacağı ılımlı muhalifleri, aşırılıkların eline itme riski yarattığını söyledi.

Earnest’a, günlük basın toplantısında, Rusya’nın, "Suriye’deki terörizmle mücadelede hedeflerin belirlenmesi noktasında ABD öncülüğündeki koalisyonla aynı bakış açısına sahip olduğunu" açıklaması soruldu.

"Rusya’nın askeri operasyonlarına yönelik ilk işaretler, DAEŞ’e odaklandıklarına yönelik tüm iddialarına rağmen, örgütün çok az veya hiç olmadığı yerlere saldırlar yapmakta oldukları yönünde" diyen Earnest, bunun da kaygı yarattığını kaydetti.

Earnest, "Suriyeli muhaliflere karşı gelişigüzel askeri operasyonlar yürütmesi Rusya için tehlikeli bir davranış. Bunu şundan söylüyorum, bu tür saldırılar, sadece Suriye’deki mezhepsel çatışmaları uzatmaya yarar ve Rusya’yı daha çok izole eder. Ayrıca bu, Rusya’yı çatışmaların içine daha da çekme riski de taşıyor" diye konuştu.

Earnest ayrıca, ayrım gözetmeksizin yapılan hava saldırılarının Suriyeli ılımlı Sünni muhalifleri Esed’e karşı olan aşırılıkların eline iteceği kaygısını dile getirdi. 

Rusya’nın hava saldırılarını, "Esed rejiminin muhaliflerine karşı operasyonlar" şeklinde haklılaştırmaya çalıştığına işaret eden Earnest, Esed rejimine karşı olan aşırılıkların bulunduğunu ve DAEŞ ve Nusra Cephesi gibi bu grupların da zaten koalisyonun odak noktasını oluşturduğunu bildirdi.

Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriyeli muhalifler içinde ılımlı olarak tanımlanan unsurlar da var ve bunlar sadece kendilerini, kendi toplumlarını korumak için silahlanmış olanlar. Esed rejimi de bu sivillere karşı korkunç şiddet eylemlerine başvuruyor. Rusya’nın ayrım gözetmeksizin askeri eylemde bulunması, ılımlı muhaliflerin uzaklaşmasına hizmet etme tehlikesi yaratıyor ve günün sonunda Rusya dahil uluslararası toplum, Suriye’de siyasi dönüşümün parçası olarak bu gruplara bel bağlayacak".

Rusya’nın saldırılardaki niyetine yönelik bir soru üzerine Earnest, "Rusya, vurma niyetinde olduğu hedefleri vuruyor" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.