Rusya Müslümanları: Ayasofya Camii tek yaradana inancın tarihi zaferi

Rusya Müslümanları: Ayasofya Camii tek yaradana inancın tarihi zaferi

Rusya Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı Damir Muhetdinov

Ayasofya'nın yüzlerce sene korunduğuna dikkati çeken Muhetdinov, "Tarihte bazı devletler fethettikleri topraklarda dini mekanları yok ediyorlardı. Bu, bazı Müslüman ülkelerinde de oldu. Ayasofya ise sürekli korundu." dedi.

Muhetdinov, Ayasofya'nın UNESCO mirası olarak korunmasının önemine işaret ederek, Ayasofya'nın çeşitli dini kesimler için açık olması gerektiğini vurguladı.

Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi meselesinin, Türkiye'nin hakkı olduğunu da dile getiren Muhetdinov, "Bağımsız bir ülkenin iç işlerine karışma hakkımız yok." diye konuştu.

Bu kararı, tek yaradana inancın tarihi zaferi olarak görüyoruz

Muhetdinov, Ayasofya'nın daha önce 500 yıldan fazla cami sıfatında olduğunu hatırlatarak, "Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararı, Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler için büyük bir sevinçtir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüm dini kesimlerin Ayasofya'yı artık ziyaret edebileceğine dikkati çeken Muhetdinov, "Bu kararı, tek yaradana inancın tarihi zaferi olarak görüyoruz. Yeryüzünde duaların yapılacağı bir yerin daha olmasını memnuniyetle karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

Muhetdinov, şöyle devam etti:

"Türkiye yönetiminin bu yapının korunması ve dini grupların haklarının korunması konusunda çözüm bulacağından eminiz. Ayasofya yapısındaki Hristiyanlara ait objelerin korunmasıyla ilgili açıklamaları da çok doğru buluyoruz. Bu, farklı halklar ve kültürler arasında barışı, uyumu ve anlayışı koruyacak."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.