Rus Patriğinden Ayasofya Camii yorumu: Tanrı'nın cezası!

Rus Patriğinden Ayasofya Camii yorumu: Tanrı'nın cezası!

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılmasını, “Tanrı’nın cezası” olarak adlandırdı

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bağımsızlık vermesi nedeniyle Ayasofya’nın kaybedildiğini ileri sürdü. Ortodoks dünyasında, 7 Ocak tarihinde kutlanan Noel bayramı nedeniyle, Rossia1 televizyonuna verdiği geleneksel demeçte İstanbul yerine Konstantinopolis ismini kullanan Rus Patrik, Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılmasını “Tanrı’nın cezası” olarak nitelendirdi.

“UKRAYNA’DAKİ SOFYA’YA BAĞIMSIZLIK VERDİNİZ, KENDİ SOFYA’NIZ GİTTİ”

Rus Patriği, “Konstantinopolis’li meslektaşımı eleştirmek istemiyorum ama şüphesiz daha sonra Konstantinopolis’te, İstanbul’da olan her şey Tanrı’nın cezası olduğuna işaret ediyor. Patrik Bartholomeos, Kıyiv’deki ibadethaneye, Kıyiv’deki Sofya’ya (Azize Sofya Katedrali) bölücüleri soktu ve Konstantinopolis Sofyası’nı kaybetti. O cami oldu… Kıyiv’deki Kutsal Sofya’yı Ortodokslardan, Ortodoks Kilisesi’nden aldınız, oraya girdiniz ve oraya bölücüleri getirdiniz ve kendi Sofyanızı kaybettiniz.” şeklinde konuştu.

UKRAYNA ORTODOKS KİLİSESİNE BAĞIMSIZLIK VERİLMESİNE “BÜYÜK GÜNAH” DEDİ

Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bağımsızlık verilmesini “çok büyük günah” olarak nitelendiren Rus Patrik, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, Türkiye’de “zor durumda” olduğunu ve “süper güçlerden biriyle ilişkili olan büyük bir siyasi gücün” baskısına dayanamayarak, “bu çatışmaya dahil olarak ” Ukrayna ile ilgili bağımsızlık kararı aldığını ileri sürdü. Rus Patrik, çatışmayı başlatanların amacının ise “Rusya’yı, Ortodoks Rusyası’nı, Akdeniz ve Ortadoğu’daki Ortodoks kardeşlerinden ayırmak” olduğunu iddia etti.

UKRAYNA ORTODOKS KİLİSESİ BAĞIMSIZLIĞA KAVUŞMUŞTU

15 Aralık 2018’de Ukrayna bağımsız Ortodoks Kilisesi kuruldu ve Metropolit Epifaniy kilisenin başı olarak seçildi.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, 6 Ocak 2019 tarihinde, Fener Rum Patrikhanesinde gerçekleştirilen törenle bağımsızlık yetki belgesi olan Tomos’u aldı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, 5 Ocak 2019 tarihinde Ukrayna Ortodoks Kilisesine bağımsızlık statü veren Tomos’u imzalamıştı. Ertesi gün Tomos belgesi, Aya Yorgi Kilisesinde yapılan ayinle Ukrayna Ortodoks Kilisesi lideri Metropolit Epifaniy’e teslim edilmişti.

Böylelikle Ukrayna Ortodoks Kilisesi, 15’inci bağımsız Ortodoks Kilisesi statüsüne kavuştu. Ancak, bu duruma başta Rus Ortodoks Kilisesi olmak üzere diğer bazı Ortodoks kiliseleri karşı çıkıyor.

AYASOFYA’NIN YENİDEN İBADETE AÇILMASI

Temmuz 2020’de, Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararını imzaladı.

Kararda şu ifadeler kullanıldı: İstanbul ili, Fatih ilçesinde bulunan Ayasofya Camiinin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24/11/ 1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Danıştay Onuncu Dairesinin 2/7/2020 tarihli ve E:2016/16015, K:2020/2595 sayılı Kararı ile iptal edildiğinden, Ayasoyfa Camiinin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35 inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir.”

24 Temmuz tarihinde Ayasofya’da 86 yıl aradan sonra ilk cuma namazı kılındı.

Kırım Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum