Rus basını: Türkiye, Fransa'ya cezayı kesti
Türkiye'nin, Rusya'nın Güney Akım Projesi'ne izin vermesi Rusya'da ilginç yorumlara neden oldu. Ruslar, Türkiye'nin Fransa'yı cezalandırmak için böyle bir adım attığını düşünüyor
Türkiye'nin Güney Akım Projesi'ne izin vermesi Rusya yönetimi tarafından sevinçle karşılanırken Rusya basınında ise ilginç yorumlara neden oldu.
Rus basınında yer alan yorumların bazılarında, Türkiye'nin bu sürpriz kararının altında yatan asıl nedenin, Fransa'nın Ermeni meselesindeki tutum olduğunu belirtiliyor.
Rus basını Nabucco’nun rakibi olarak görülen, Güney Akım'a izin vermesini "Türkiye, Ermeni tasarısı ve AB tavrına ceza kesti" şeklinde yorumladı.
Yetkililer ise, Avrupa'nın yüksek orandaki doğalgaz ihtiyacı hesaba katıldığında iki projenin de hayata geçirilmesinin mümkün olduğu görüşünde.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘Noel hediyesi’ oldu dediği anlaşma Rus basınında çok geniş yer buldu.
"ERMENİ TASARISI NABUCCO'YU GÖMDÜ"
Vatan'ın haberine göre, Rus Regnum haber ajansı, “Ermeni Soykırımı Nabucco’yu toprağa gömdü” başlığıyla yayımladığı yorum-haberde, Türkiye’nin Güney Akım’ın kendi ekonomik alanındaki bölümünün inşasına izin vermeden önce Azerbaycan ile Trans-Anadolu Doğal gaz boru hattı anlaşmasını imzaladığı belirtilerek, “Bakü’deki kaynaklar, Ankara’nın bu kararlarının Fransız parlamentosunun Ermeni soykırımının inkarını suç sayan karar alması yüzünden olduğuna inanıyorlar. Trans-Anadolu ve Güney Akım’ın inşası Avrupa’nın Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtulmak için büyük önem verdiği Nabucco’yu anlamsız hale getiriyor” görüşünü savundu.
‘KM.Ru’ adlı Rus haber portalı da, “Ankara’dan Gazprom’a Güney Akım’ı Karadeniz’in altına döşemesi için hediye” başlığıyla yayımlanan haberde, “Ukrayna, Rus gazının Avrupa’ya ulaştırılmasındaki ana oyuncusu olarak kalma ve bu rolünü sürdürme umudunu kaybetti” denildi.
GAZ MİKTARI ARTIRILDI
Rus İzvestiya gazetesi de konuyla ilgili haberinde Türkiye’nin izin sayesinde Rusya’dan aldığı gazın miktarını artırdığı gibi gaz fiyatında indirim de aldığını belirterek, tarafların indirimin detayı konusunda bilgi vermekten kaçındıkları kaydedildi.
Gazete, Gazprom Başkanı Aleksiy Miller’ın Güney Akım projesinin kaderinin Ukrayna’ya bağlı olduğu sözlerine yer vererek, Ankara’nın izninin ucuz gaz fiyatı almak isteyen ve ana transit ülke olmak isteyen Ukrayna’nın Rusya ile pazarlığında eskisi kadar rahat davranamayacağına işaret etti.
Dünya Bülteni
