Ruhsal Sorunlarda Din ve Maneviyat

‘‘Ruhsal Sorunlarda Din ve Maneviyat’’ adlı kitabımızın yayınlandığını büyük bir mutlulukla buradan duyurmak istiyorum.

Bilimsel gerçekler ışığında hazırlanmış olan bu kitap, kanser gibi müzmin hastalıklardan müzdarip kişilerin manevi reçetesi, evladını kaybetmiş hüzünlü annelerin manevi tesellisi, vesveselerden çıldırma derecesine gelmişlerin ilacı, gençlik sarhoşluğuyla yolunu kaybeden neslin pusulası ve aile birliğinin temeli olan maneviyattan bahsetmektedir.

Dini inançları göz ardı etmek, şifa için güçlü bir kaynağın gözden kaçırılmasına neden olacaktır. Ayrıca psikiyatrik hastaların tedavisinde din ve maneviyatı ele almanın belli bir sistematiği olmalıdır. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri’nde psikiyatristler tarafından hazırlanan, Hristiyan dinine mensup hastaların tedavi uyumunu arttırmaya yönelik, Din ve Sağlık El Kitabı dikkate değerdir. Benzer şekilde Avrupa’da da, ruh sağlığı çalışanları ve maneviyat uzmanlarının daha koordineli çalışmasına öncülük eden ve belli bir sistematiği olan bazı rehberler mevcuttur.

okanimre.jpgDünya’daki tüm bu gelişmelere rağmen, maalesef ülkemizde halen psikiyatri kliniklerinde dini (manevi) faktörler göz ardı edilmekte ve bu konuda ruh sağlığı çalışanlarına rehberlik edebilecek psikiyatristler tarafından hazırlanmış bir kaynak bulunmamaktadır.

Ayrıca son bir kaç yıldır hastanelerimizde manevi destek uzmanları görevlendirildiği halde psikiyatri birimi ile aralarında yeteri kadar bir koordinasyon bulunmamaktadır.

Yukarıdaki saiklerle yazılan ve örnek vakalar içeren ‘‘Ruhsal Sorunlarda Din ve Maneviyat’’ adlı kitabımız artık yayınlanmış olup başta danışanlar olmak üzere, hekimleri, psikologları, psikolojik danışmanları, manevi destek uzmanlarını ve diğer ruh sağlığı profesyonellerini, ruh sağlığı ve maneviyat (din) ilişkisi konusunda bilinçlendireceği, var olan bilgi düzeylerini arttıracağı ve daha koordineli çalışabilecekleri sistematik bir tedavi modeli gelişmesine katkı sağlayacağı kanaatindeyim.

Okumak ve okutmak dileğiyle…

Gayret bizden tevfik Allah’tandır.

Dr. Öğr. Üyesi Okan İMRE

Psikiyatrist/psikoterapist

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum