Ruhani'nin politikaları tartışılıyor

Ruhani'nin politikaları tartışılıyor

İran'da dini lider Hamaney ve Devrim Muhafızları Ordusu komutanları, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin nükleer anlaşmadan sonra izlediği politikaları tartışılıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile varılan nükleer anlaşmanın ardından izlediği dışa açılım ve ülke ekonomisini yabancı sermayeye açan politikaları, tartışma konusu olmaya devam ediyor.  

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları Ordusu komutanları, Ruhani'nin politikalarını Batı'nın ülkeye nüfuzu olarak değerlendirdi. 

Hamaney, iki gün önce Devrim Muhafızları komutanlarını kabulünde anlaşmanın ardından yabancıların çeşitli alanlarda ülkeye nüfuz etmeye başladıklarına dikkati çekti ve "Bugün düşmanın ülkeye nüfuzu, ülkeyi tehdit eden en önemli konulardan biridir" ifadesini kullandı. 

Ruhani'nin ülke ekonomisini sermayeye açan politikalarına değinen Hamaney, ülke yöneticilerini yabancıların "ekonomi, kültür, siyaset ve güvenlik" alanlarında nüfuzu konusunda uyardı ve "Ekonomi sorumlularımızın gözü, ekonomi alanındaki nüfuza karşı açık olmalıdır" diye konuştu.

Devrim Muhafızları'nın, tehditlere karşı ülkenin içişlerini, bölgesel ve uluslararası konularını sürekli takip etmesi gerektiğini vurgulayan Hamaney, Devrim Muhafızları'nın konumuna yönelik eleştirilere de "Devrim Muhafızları başını yere sokup bir işe karışmayacak kurum değildir" yanıtını verdi.

Ruhani'nin izlediği politikaya mesafeli duran Devrim Muhafızları komutanları da son günlerde sık sık siyasi açıklamalarla bulunmaya başladı. 

Başkent Tahran'da çarşamba günü düzenlenen Devrim Muhafızları Ordusu 21. Toplantısı'nda konuşan Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın ardından çeşitli alanlarda işbirliği için İran'a akın eden Avrupalı heyetlerin ziyaretlerine dikkati çekerek, "Amerikalıların işbirliğiyle ülkemize Avrupalıların sıkça gelmelerinin nedeni, toplum içinde kutuplaşmaya yol açmaktır" dedi. 

Sözleriyle Ruhani yönetimi, Hamaney ve Devrim Muhafızları Ordusu arasındaki tartışmalara farklı bir boyut kazandıran Süleymani, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun ABD'nin yayılmacı politikası için farklı bir öneme sahip olduğunu belirtti Süleymani, "Amerika bölgedeki varlığını güçlendirme siyaseti güdüyor. Belki İran'la anlaşmada ısrar etmesinin sebeplerinden biri de bu olabilir" ifadelerini kullandı.

Göreve geldikten sonra Batı'ya karşı ılımlı ve ekonomik büyüme öngören politikalarıyla ön plana çıkan Ruhani ise Devrim Muhafızları komutanlarının siyasi açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı zaman zaman dile getiriyor. 

Cumhurbaşkanı Ruhani, salı günü Devrim Muhafızları Komutanı General Muhammed Ali Caferi, Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı General Muhammed Pakpur'un da hazır bulunduğu toplantıda yaptığı konuşmada, Devrim Muhafızları'nın ülkedeki konumunu eleştirmiş ve "Devrim Muhafızları'nın, devrim ve kazanımlarını korumalarıyla tanınmış olmaları doğrudur. Fakat İran Meclisi, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, İran ordusu ve diğer kurumlar da bu vazifeyle tanımlanmışlardır. Hiçbiri kendisini diğerlerinden farklı bir yerde görmemelidir" ifadelerini kullanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.