Ruhani Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde konuştu

Ruhani Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde konuştu

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Mina'da meydana gelen izdihama ilişkin, "Bu tür olaylarının bir daha yaşanmaması için izdihamın nedeninin soruşturulmasının gerektiğini vurgulamak istiyorum" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Mina'da yaşanan izdihamda hayatını kaybedenler için duyduğu üzüntüyü belirtti.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sunan Ruhani, "Yaralılara gerekli ilginin gösterilmesi ve bu tür olaylarının bir daha yaşanmaması için izdihamın nedeninin soruşturulmasının gerektiğini vurgulamak istiyorum" dedi.

Ruhani, Batı Asya bölgesinde bulunan ülkelerin hem çevresel hem de terör ve aşırılıkçılık sorunlarıyla mücadele ettiğini ifade ederek "P5+1 ile İran'ın anlaşması, çevrenin korunması için bölgesel ve uluslararası işbirliği konusunda önemli bir ortam hazırladı. Komşularımızla bölgesel kalkınma için çevresel diplomasi, teknoloji ve bilgi transferi ile ortak bilimsel aktiviteler konusunda işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

İran'a krizlerin çözümüne katkı sunma çağrısı

Ruhani, Genel Kurul konuşması öncesi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de görüştü. Genel Sekreterlikten yapılan açıklamaya göre Ban, Hacda ölen İranlılar için Ruhani'ye başsağlığı diledi.

Ban, İran'ı, Suriye ve Yemen başta olmak üzere bölgedeki krizlerin "siyasi çözümüne katkı sunma konusunda cesaretlendirdi".

Ban ve Ruhani, uluslararası toplum ve bölge ülkelerine Irak'ın terörle mücadelesine ve istikrarının sağlanmasına yardım etme çağrısı da yaptı.

Kerry Zarif ile görüştü

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kerry'nin İranlı mevkidaşı Zarif ile New York'ta bir araya geldiği bildirildi.

Açıklamada iki bakanın P5+1 ülkeleri ve İran'ın nükleer anlaşmayı imzaladığı 14 Temmuz'dan bu yana ilk defa görüştüğü belirtildi.

İkilinin anlaşmanın uygulanmasında ilerleme kaydetmenin önemine değindiğinin ifade edildiği açıklamada, Kerry'nin Zarif'i ABD'nin uygulama sürecindeki hazırlıkları konusunda bilgilendirdiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Kerry'nin ülkesinin Yemen ve Suriye'deki krizlerle ilgili endişelerine de değindiği kaydedildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.