Roma'dan kalan tarihi kule restore edilecek

Roma'dan kalan tarihi kule restore edilecek

Roma İmparatorluğu döneminde kentin korunması için yapılan kalenin dört büyük surundan biri olan Makedonya Kulesi restore edilecek.

Geçirdiği deprem ve yangının ardından kentin siluetini bozduğu gerekçesiyle 1953'te belli katları dinamitle patlatıldığı iddia edilen, şimdilerde ise kentin ortasında binalar arasında kalan Makedonya Kulesi ve çevresi yeniden düzenlenecek.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin,  Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğünün kullandığı tarihi binanınEdirne Belediyesine devri için düzenlenen törende, Makedonya Kulesi'nin de valiliğe devredildiğini söyledi. 

"Selimiye gibi bir ziyaretgah olması için bu adım son derece önemlidir"

Kule ve çevresinin düzenlendikten sonra UNESCO Dünya Miras Listesin'de yer alan Selimiye Camisi kadar yerli ve yabancı turist çekeceğini belirten Şahin, "Bu tarihi alanın Selimiye gibi bir ziyaretgah olması için bu adım son derece önemlidir. O kulenin bir saat kulesi olarak Edirne'de hizmet vermesinden yanayım. Kulenin içerisindeki tarihi eserler de insanlara sunulacaktır" dedi.

Edirne'ye gelen 2.5 milyon ziyaretçi sayısının, düzenlemenin ardından artacağını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Edirne'de tescilli bin 393 kültürel varlık var. Biz bilinen ve tescil edilenlerin korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Ecdadımız bize çok güzel eserler bıraktı. Biz de torunlarımıza güzel eserler bırakmaktan onur duyuyoruz. Belediyeye verilen tarihi bina güzel hizmetler verecektir. Biz de bunun karşılığında Edirne'nin en eski kültür varlığından biri olan Makedonya Kulesi'ni düzenleyeceğiz. Bu alanın kule kısmı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Kulenin yanında olan 2 bin 300 metrekarelik tarihi mekan da düzenlenecek. Bakanlıktan bu konuda da bu yıl için söz aldık. Buranın mülkiyetini aldık ve tahsisini bakanlığa yaptık."

Şahin ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, konuşmanın ardından,  Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün kullandığı tarihi binanınEdirne Belediyesi'ne devri için hazırlanan protokolü imzaladı. 

Makedonya Kulesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 1990 yılında kısmen restore edilen kulede, Edirne Valiliğince, arkeolog Şahin Yıldırım'ın başkanlığında 2002 ve 2003 yıllarında yapılan kazı çalışmalarında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait önemli bulgulara ulaşılmış ve kazı alanı Kentsel Arkeoloji Parkı olarak düzenlenerek ziyarete açılmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.