Rohingyalara yönelik eylemler BM raporunda

Rohingyalara yönelik eylemler BM raporunda

BM raporunda, Ocak 2014 ile Haziran 2015 arasında Myanmar'daki zulümden kaçan bin 100 Rohingya'nın yollarda öldüğü belirtildi.

"Myanmar'da İnsan Haklarının Durumu" konusunda BM Özel Raportörü Yanghee Lee, ülkedeki son durum ve Rohingya Müslümanlarının yaşam koşullarına ilişkin son raporunu gazetecilerle paylaştı.

Myanmar'da son dönemde önemli reformlar yapıldığını kaydeden Lee, bazı düzenlemelere rağmen Rohingya Müslümanlarının yaşam koşullarının düzelmediğini söyledi. Hükümetin Arakan (Rakhine) eyaletinde inceleme yapmak için kendisine izin vermediğini vurgulayan Lee, Arakan dışında görüştüğü bazı kişilerin de güvenlik güçleri tarafından fotoğraflanarak sorgulandığını anlattı.

Rohingyaların seyahat özgürlüğünden, sağlık, eğitim, su, hijyen gibi temel gereksinimlerden mahrum olduğunu kaydeden Lee, "Özellikle Arakan'ın kuzeyinde kasabalar arasında seyahat etmek isteyen Rohingyalar izin almak zorunda. İki Rohingya evlenebilmek için onay almak durumunda ve en fazla iki çocuğa müsaade ediliyor" ifadelerini kullandı.

Rohingyaların siyasi hayata katılmalarının da kısıtlandığını, seçimlerde adaylık başvurularının reddedildiğini dile getiren Lee, çoğunluğu Rohingya 760 bin kişinin geçici kaydının iptal edilerek seçimde oy kullanmaktan mahrum bırakıldığını, bunun "ayrımcılık" olduğunu vurguladı.

Nefret söyleminin sürdüğünü de anlatan Lee, "Budist aşırı milliyetçiler arasında Müslümanlara ve özellikle Rohingyalara yönelik nefret söylemleri ile ayrımcılığı körükleyen eylemler artışta. 'Rohingyaları öldürelim, yakalım' çağrıları yapılıyor ancak Hükümet bunlara yönelik ne açıklama ne de soruşturma yapıyor" dedi.

1.100 kişi yollarda öldü

Özel Raportör Yanghee Lee, yaşadıkları "zulüm" nedeniyle Rohingyaların tehlikeli yolculuklarla güvenli yer arayışlarının da sürdüğünü belirterek bu yılın ilk 6 ayında 31 bin kişinin bu yolculuğa çıktığını söyledi.

Ocak 2014 ile bu yılın haziran ayı arasındaki sürede bin 100 kişinin yolculuk sırasında öldüğü kaydeden Lee, bazılarının da insan kaçakçılarının kurbanı olduğunu ifade etti.

Raporunda sorunun çözümü için önerilere de yer veren Lee, 1982 tarihli "ayrımcı" vatandaşlık yasasında düzenleme yapılması, Hükümetin Rohingyalara vatandaşlık, eğitim, sağlık haklarını sağlaması, seyahat kısıtlamasının da kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi de yaptıkları yasal araştırmalar sonucunda Myanmar'da Rohingya Müslümanlarına yönelik "soykırım işlendiğine ilişkin güçlü deliller" olduğunu duyurmuştu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.