Riskli gruplara grip aşısı uyarısı

Riskli gruplara grip aşısı uyarısı

Prof. Dr. Candan Çiçek, "Riskli grupların immün sistemleri diğer insanlara göre daha düşük olduğu için acil aşılanması gerekiyor." dedi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek, grip şikayetlerinin bu sene diğer yıllara göre erken başladığını belirterek, "Riskli grupların immün sistemleri diğer insanlara göre daha düşük olduğu için acil aşılanması gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Çiçek, İzmir Tabip Odasında düzenlediği basın toplantısında, son günlerde acil servisler başta olmak üzere sağlık kuruluşlarına çok sayıda kişinin grip rahatsızlığı nedeniyle başvurduğunu belirtti.

Grip şikayetlerinin normal durumlarda şubat ayında yoğunlaştığına, bu sene şikayetlerin erken başladığına dikkati çeken Çiçek, bunda havanın diğer yıllara göre daha soğuk olmasının etkin olduğunu vurguladı. Çiçek, gribin ciddi bir rahatsızlık olduğunu hatırlatarak nezleyle karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Çiçek, gribe neden olan influenza virüsünün değişik tiplerinin bulunduğunu, grip enfeksiyonuna en sık yol açan virüsün influenza A olduğunu aktararak, "Riskli grupların immün sistemleri diğer insanlara göre daha düşük olduğundan acil aşılanması gerekiyor" uyarısında bulundu.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bilgin Arda da 6 ay ile 5 yaş arası çocuklar, 65 yaş üstü erişkinler, aşırı kilolular, gebeler, sağlık çalışanları, astım ve kalp rahatsızlığı olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların grip hastalığına kaşı "risk" grupları içerisinde olduğunu, mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

Hastalığın en önemli bulguları arasında kas ağrısı ve yüksek ateş olduğunu vurgulayan Arda, halsizlik, terleme, öksürük ve boğaz ağrısının da grip belirtileri arasında yer aldığını, hastalıkta ilk 48 saatte başlanan tedavinin etkili olduğunu sözlerine ekledi.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.