Risale-i Nurun bir görevi de dili korumaktır

Risale-i Nurun bir görevi de dili korumaktır

Eğitimci-Yazar Mehmet Ali Kaya Risale-i Nur ve Medya sorularını cevapladı

Risale Haber-Haber Merkezi
Risale-i Nur’un medya (televizyon, radyo, yazılı basın, internet) kanalları aracılığı ile duyurulması, anlatılması, konuşulması ve tartışılması için uygun kişi ve uygun dil, yakışır üslûb konusundaki düşünceleriniz…
Dil ve Üslup kesinlikle Risale-i Nur Dili olmalı… Risale-i Nurun bir görevi de dili korumaktır. Kaldı ki Risale-i Nur Dili Din Dilidir. Bunların hayata hâkim olması ve öğrenilmesi kalıcı olması için bu gereklidir.
TV, Radyo, gazete, kitap ve dergi yayıncılığı dışında alternatif yayın araçları konusunda neler söylenebilir?
İnterneti aktif ve daha çok kullanmak gerekir. Gelecek İnternet Yayıncılığına bağlıdır. Ona doğru gidiş var. Cep Telefonlarına kadar internet girdiğine göre… Bu konuda atılım yapmak daha akılcı ve doğrudur.
Bugün bütün dünyanın kullandığı en etkili iletişim araçları ve aygıtları nelerdir? Biz bunları ne kadar kullanabiliyoruz?
İnternet. En hızlı ve sağlıklı araç budur.
Risale-i Nurun iletişim dili konusundaki düşünceleriniz?
Risale-i Nurun dili olmalı…
Mevcut medya organları –özellikle televizyon kanalları- üzerinden Risale-i Nur’un tanıtımı nasıl yapılabilir?
Risale-i Nurun en iyi tanıtımı için Risale-i Nur Talebelerinin donanımlı olması gerekir. Reklam okumak içindir. Okumak hayata geçirmek içindir. Lafla peynir gemisi yürümez. Risale-i Nur konusunda bilgili ve donanımlı olan her sahada ondan yararlanır ve onu anlatır.
Televizyon programcılığında karizmatik ve medyatik isimlerin daha etkili olduğu göz önünde bulundurulursa mevcut potansiyelimiz ile tanıtım ne düzeyde yapılabilir?
Karizmatik ve Medyatik isimler Risale-i Nuru ne kadar biliyorlar da aksettirip mesajını verebiliyorlar? Bence Risale-i Nuru bilen akademisyenleri çıkarsak daha iyi olur. “Risale-i Nur her derde devadır” demek ve reklamını yapmak yeterli değildir. Mesajlarını açık ve net vermek ve “çözüm vardır”, demek yerine çözüm ne ise onu göstermek ve yapmak gerekir. 
Bilim adamı, gazeteci, sanatçı, yazar gibi mesleklerinde tanınmış isimlerimiz ile televizyon yayımcılığı konusunda harekete geçmemizin zamanı gelmiş midir?
Önce TV kanalı kurulsun. Sonra kendi konuşmacılarını ve programcılarını yetiştirir.
Nur hareketinin kendi medyası olacaksa bunun alt yapısı nasıl oluşturulabilir? Cemaati kanallar mı olmalı yoksa cemaatler üstü bir anlayışla yeni bir yapılanmaya doğru gidilmeli? Tamamen özel girişimciler eliyle yürütülecek işlere destek mi verilmeli?
Bu işi özel girişimcilere bırakırsak daha iyi olur. Cemaat bu işleri yapamaz. Yapsa şimdiye kadar yapardı. Bediüzzaman Filmini cemaat mi yaptı? Biri çıktı yaptı. Cemaat yeteri kadar sahip bile çıkmadı. Bu işler para kazanmak için yapılmalıdır. Parasız bir şey olmaz. Risale-i Nurlar bassalar para kazanmazlarsa niye bassınlar… Bir gün iflas ederler, hizmet de olmaz. Helal kazanç yollarından birisi de budur. Neden cemaat diye işi belirsizliğe bırakıyoruz. Cemaat diye biri yok. Bir şahs-ı manevi var. Şahs-ı manevi özel kişilik olmadığı için hiçbir iş yapmaz. Yapanlar şahs-ı manevi oluşturur.
Risale-i Nur’u ne tür programlar ve formatlar aracılığı ile ekrana taşımalıyız?
Ne tür olursa olsun. Bırakın insanlar bir şeyler yapsınlar. Kimseyi şöyle böyle yap diye kısıtlamayalım. O zaman şimdiye kadar olduğu gibi kimse bir şey yapmaz.
Toplum neyi niçin seyrediyor? Bizi niçin ve nasıl seyretmeli?
Toplum daha çok “Aşk Filmleri” seyrediyor. Onları mı yapalım? Bırakın toplumu. Risale-i Nur Talebeleri ve Nurlar toplumu yanlıştan korumak için vardır. Öyle ise doğru olan ne ise o yapılmalı ve örnek olunmalı. Toplum faize daha çok giriyor diye banka mı kuralım? Faizi mi meşrulaştıralım?
Risale-i Nur camiasına yakın/uzak TV kanalları ile ilişki kurma ve irtibata geçme konusunda ne gibi çalışmalar yapılabilir?
Biz insan yetiştirelim TV kanalları onları konuşturur. Her şeyden önce adama ihtiyaç var. “Ben konuşacağım, bana program yaptır” demekle yapılmaz. Adam seni çağıracak ki itibarın olsun. Bu ise zamanla olur.
Medyanın gündemine Risale-i Nur’u taşımak için yapılması gereken uygun sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir? Bu faaliyetler ile medyayı buluşturma konusunda neler yapılabilir?
Bunlar zaten yapılıyor. 
Risale-i Nur yayıncılığı yapanlar için yayın standartları ortaya koymak istense, önerileriniz ne olacaktır?
Herkes kendi standardını belirler. Bu konuda akıl vermeye de almaya da gerek yok.
Sizce Risale-i Nurları tanıtmada en etkili araçlar nelerdir? İlk üç tanesini belirtir misiniz?
En etkili araç Risale-i Nura göre yaşayan insan İnternet ve Gazete.. Gazete TV’den daha etkili ve kalıcıdır.
Yerel, bölgesel, ülke çapında ve uluslararası platformlarda Risale-i Nur yayınlarına bakıldığında, Cemaatlerin durumu nasıl gözükmektedir?
Cemaatleri daha çok siyasiler etkiliyor. Siyasileri cemaat etkileyemiyor. Durum bu… Siyasiler “Ne kadar oyunuz var?” diyorlar. Cemaat ileri gelenleri de şu kadar oyumuz var ve bunun için bana şu kadar milletvekilliği ver diyorlar… Böyle bir cemaat hiçbir şey yapamaz.