Risale-i Nur sempozyumu duyurusu

Risale-i Nur sempozyumu duyurusu

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın organize ettiği Uluslararası Risale-i Nur sempozyumu 3-5 Ekim 2010'da İstanbul'da yapılacak

RisaleHaber-Haber Merkezi

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın organize ettiği Uluslararası Risale-i Nur sempozyumu 3-5 Ekim 2010'da İstanbul'da yapılacak. "İnsanlık Onuruna Layık Bir Gelecek İçin İlim, İman ve Ahlâk : Risale-i Nur Yaklaşımı" başlıklı sempozyum için katılım çağrısı ve şartları Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak açıklandı.

İşte o açıklama:

ULUSLARARASI SEMPOZYUM DUYURUSU

İnsanlık Onuruna Layık Bir Gelecek İçin İlim, İman ve Ahlâk : Risale-i Nur Yaklaşımı

1-Kapsam ve Amaç

İlim adamları ve düşünürler günümüz problemlerinin ahlaki esasli bozulma ve çözülmeden kaynaklandigini sık sık dile getirirler.

İnsanlık bir yandan bas dondurucu hizla bilimsel ve teknolojik gelismeler kaydederken diğer yandan varoluşun dayandığı temel prensipleri unuttu ve üzerinde titizlikle durulması gereken insanî değerleri ihmal etti. Sonuc olarak daha çok kazanma,daha cok tüketim hayatın gayesi oldu ve insanın manevi boyutu unutuldu.Evler buyurken icindeki aileler küçülüp dağılmaya başladi. En uzak mesafelere ,uzayın derinliklerine seyahatler yapilirken insanın iç dünyasına giden yol bir turlu bulunamaz oldu. İletişim aletleri gelisti ancak akraba ve yakin komsularla iletişim baglari koptu. Haber ve bilgi kanallari çoğaldikca doğruluğu ve güvenirliği azaldı , hakikatin üstunu örter oldu.Edinilen onca bilgiye, ve teknolojik gelişmeye rağmen ruhsal sorunlar, toplumsal dengesizlikler, küresel krizler, ekolojik problemler daha da artti. Hâlbuki ilimler, insanı, tabiatı ve yaratılış gayesini daha iyi tanıyıp anlamaya ve mükemmele ulaşmaya yardımcı olmalıydı. Acaba ilimlerin algılanmasında, hedeflerinde ve kullanilmasinda bir yanlislik mi yapilmıştı? Bilgi ve imkânlar sadece kişisel menfaatlerin ve maddî ihtiyaçların hizmetinde mi kullanilmıştı? İnsanları sınır tanımayan aşırıliklardan koruyan, iyiye yönelten inanç ve maneviyat eksikliği bu problemlerin kaynağı olabilir mi? İnsanlığın yalnızlığa, mutsuzluğa ,vurdumduymazlığa ve hırçınlığa düşmesinin sorumlusu insan hayatından manevi boyutların kaybolması olabilir miydi? Bu konular iyice araştırılmalıydı ve insan layık olduğu şerefle yaşamlıydı.Bu problemleri gidermek icin bir çok sosyal kurum ve kuruluşun çalışma yaptığı biliniyor. Ancak maneviyat boyutların ihmal edildiği tedbirlerle kısmi faydalar sağlansa da çoğu zaman iş daha da içinden çıkılamaz hale gelmekte. Böylece dünya küçülürken sorunlar büyümekte ve insanlığın maddi-manevi geleceğini tehdit eder boyutlara yaklaşmakta.

Bu anlamda Bediüzzaman’ın çağdaş Kur’an tefsiri Risale-i Nur külliyatı incelenmesi gereken önemli bir kaynaktir. O’nun yaklaşımı dogru bilgi edinme ve bilgiyi dogru maksada yönlendirme , “tahkikî iman”a vesile kılma ve bu esaslara bağlı ahlak inşasına dayanır. Bu sempozyumda vefatının 50. yılında onun , ozelde, İslâm toplumunun ve genelde butun insanlıgin ebedi huzur ve saadeti icin Risale-i Nur’la yaptığı katkı farklı din, kültür, ülke ve coğrafyadan uzman dusunur ve bilim adamları tarafindan arastirlip sunulacaktir.

2-Sempozyumda Risale-i Nur Perspektifinden Sunulabilecek Alt Başlıklar

-Modern dünyanın içinde bulunduğu durum

-Çağdaş toplumlarda görülen muhtelif krizler ve cozum onerileri

-İlmin mâhiyeti ve insanlığın mutluluğu yönünde kullanımı

-İlim - iman ilişkisi ve varoluşu anlamlandırmaya katkısı

-Pozitivist ilim anlayışına karşı imanı güçlendirmenin önemi

-İlim ve imana dayali ahlak anlayışının boyutları ve nitelikleri

-Irkçılık, sosyal adaletsizlik ve toplumsal dengesizlik problemleri ve çözüm önerileri

-Şiddet kültürünü besleyen faktörler ve çözümleri

-Çok kültürlü ortamda farklıklardan kaynaklanan problemlerin çözümü

-Sorumluluk ve hesap verebilirlik duygusun geliştirilmesinde imanın rolü

-Bütüncül Ahlak Anlayışı ve İnsanlığın Geleceği

-Problemlerin Çözümünde Nursi’nin Acz, Fakr ve Şefkat Esaslı Hizmet Mesleği

-Nursi’nin Muavenet, Şefkat ve Yardımlaşma Esaslı Yaklaşımı

- İktisat Anlayışının Problemlerin Çözümüne Katkısı

-Modernite Kaynaklı Problemler ve Risale-i Nur’un Sunmuş Olduğu Çözümler

-Dünyevileşmenin Getirdiği Problemler ve Çözüm önerileri

-Siyasi Problemlerin Yönetimine ilişkin çözümlerÇözümler

-Tüketim Alışkanlıklarının Yönetimine ilişkin çözümlerÇözümler

-Şefkat ve Merhamet Duygularının Geliştirilmesinde İmanın Katkısı ve Rolü

-Dini Farklılıklardan Kaynaklanan Problemlerin Çözümü

3. Önemli Notlar

1. Sempozyum 3-5 Ekim 2010 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecektir.

2. Tebliğlerin Sempozyum Sekreteryasına ulaştırılmasıyla ilgili takvim şöyledir:

a) Tebliğ özetleri, 250 kelimeyi aşmayacak şekilde en geç 28 Şubat 2010 tarihine kadar Sempozyum Sekreteryasına ulaşmalıdır.

b) En fazla 15 sayfayı aşmayacak uzunluktaki tebliğler, hakemler tarafından değerlendirilmesi için tam metin olarak en geç 30 Haziran 2010 tarihine kadar Sempozyum sekreteryasına ulaşmalıdır.

c) Sempozyumda sunulmak üzere kabul edilen tebliğ yazarlarına en geç 31 Temmuz 2010 tarihine kadar bilgi verilecektir.

3. Tebliğler Risale-i Nur Külliyatı ışığında, yukarıdaki başlıklar çerçevesinde hazırlanmalıdır. Bu kapsama uymayan tebliğler kesinlikle dikkate alınmayacaktır.

4. Risâle-i Nur Külliyatı ve Nursi uzerine yapilmis akademik çalışmalar www.nursistudies.com www.nuronline.org www.barlapatformu.org sitelerinde bulunmaktadır. İlave bilgi ve kaynak Sempozyum sekreteryasindan temin edilebilirr.

5. Sempozyum dili Türkçe-İngilizce-Arapça olup simultane tercüme yapılacaktır.

4. İrtibat Bilgileri

İSTANBUL İLİM VE KULTUR VAKFI

RUSTEMPAŞA MEDRESESI, SURURİ MAHALLESİ MEDRESE SOKAK NO:2 34120 EMİNONU, ISTANBUL/TÜRKİYE

TEL: + 90 212 527 8181, FAX: + 90 212 527 8080

E-mail: [email protected]

***

ARAPÇA DUYURU

إعلان عن انعقاد المؤتمر العالمي التاسع العلم والايمان والأخلاق لأجل مستقبل أفضل للإنسانية، مقاربة رسائل النور

محتوى المؤتمر وأهدافه:
يتكلم المفكرون والعلماء بصفة دائمة عن حل المشاكل المعاصرة الناجمة عن الفساد الأخلاقي، وفي الوقت الذي تسجل فيه الإنسانية تطورا سريعا في العلم والتكنولوجيا تتجاهل المبادئ الأساسية التي يستند عليها الوجود، وتهمل القيم الإنسانية التي يجب أن يركز عليها باهتمام بالغ. حتى غدا الجري وراء الربح والاستهلاك المفرط غاية الحياة. وتم نسيان البعد المعنوي والروحي لحياة الإنسان.



وفي الوقت الذي اتسعت مساحات البيوت ضاقت فيها العلاقات العائلية وانحسرت وتفرقت بشكل مهول. وبينما تنظم السياحات إلى أبعد المسافات وفي أعماق الفضاء، لا يعثر على طريق أو سبيل للولوج إلى العالم الداخلي للإنسان. وقد تطورت وسائل المواصلات غير أنه انقطع التواصل مع الأقارب والجيران المقربين، وكلما تزايدت قنوات الأخبار والمعلومات تناقصت الدقة والحقيقة والموثوقية والأمان فيها، بل أصبحت ستارا للحقيقة وحجابا دونها. وعلى الرغم من هول المعلومات الحاصلة وعظم المعارف المكتسبة وسرعة التقدم التكنولوجي، فقد ازدادت المشاكل النفسية واختلال الطبقات الاجتماعية وتعاقب الأزمات العالمية وتفاقم المشاكل البيئية. فبينما العلوم كان عليها أن تساعد الإنسان على استيعاب غاية خلقه وعلى الوصول الأكمل إلى معرفة الطبيعة وفهمها منيت بالاخفاق. فهل ارتُكب خطأ في فهم العلوم وإدراك أهدافها أو استعمالاتها؟ وهل استعملت المعلومات وكافة الإمكانيات لخدمة المنافع الشخصية والفردية والحاجات المادية فحسب؟ وهل يمكن أن يكون نضوب المعنويات ونقصان الإيمان الحافز إلى الخير والذي يحمي الإنسان من التجاوزات والتطرف، سببا ودافعا ومصدرا لكل هذه المشاكل؟ هل المسؤول الذي يدفع بالإنسانية إلى العزلة ويسبب لها الشقاء واللامبالاة ويدفعها إلى المشاكسة ويحرضها على العنف هو فقدان الأبعاد المعنوية في حياة الإنسان اليومية ؟ فكان المفروض أن يتم البحث في هذه المسائل بشكل مكثف وأن يعيش الإنسان بكرامة تليق بإنسانيته. ومن المعلوم أن عدداً من المؤسسات الإجتماعية والمنظمات قد عملت على القضاء على هذه المشاكل، لكن ولأن الأبعاد المعنوية أُهملت في التدابير المتخذة للحد من الأزمة، ظلت غير كافية ولا وافية رغم الحصول على بعض الفوائد، بل سقطت في مشاكل أخرى يستبعد ايجاد حل لها. هكذا وفي الوقت الذي يزداد فيه العالم صغرا وتتحول فيه الدنيا إلى قرية صغيرة تكبر فيه مشاكل العالم وتوشك أن تهدد مستقبل البشرية المادي والمعنوي.

تعتبر"كليات رسائل النور" لبديع الزمان سعيد النورسي التي هي تفسير للقرآن الكريم لهذا العصر مصدرا مهما يحتاج إلى الدراسة لأجل حل هذه المشاكل. تستند مقاربتها ونهجها على الحصول على معلومات دقيقة، وتوجيه هذه المعلومات للمقصد الصحيح، وكذا جعلها وسيلة للإيمان التحقيقي، فبناء واستنادا على هذه الأسس وهذا المبدأ ينبني مفهوم الأخلاق.

ولأجل هذا الهدف ينعقد هذا المؤتمر التاسع والذي يتوافق مع الذكرى الخمسين لوفاة سعيد النورسي والذي ستتم فيه مناقشة وبحث ما تقدمه رسائل النور من أجل سعادة الإنسان الأبدية وذلك من قبل مفكرين متخصصين وعلماء أفاضل قدموا من العالم الإسلامي وخارجه من ديانات وثقافات ودول متعددة ومختلفة.

العناوين الفرعية والمحاور المطلوبة في المؤتمر من منظور رسائل النور:
الأوضاع الحالية للعالم المعاصر.

اقتراحات وحلول الأزمات المختلفة المشاهدة في المجتمعات المعاصرة.

ماهية العلم واستعماله لأجل سعادة الإنسانية.

العلاقة بين العلم والإيمان والمساهمة في إعطاء معنى للوجود.

أهمية تقوية الإيمان لفهم العلوم الصرفة.

أبعاد وخصائص مفهوم الأخلاق استنادا للعلم والإيمان.

مقترحات وحلول لمشاكل العنصرية والظلم الإجتماعي والإختلال الطبقي.

العوامل المغذية لثقافة العنف وحلولها.

حلول المشاكل الناشئة من الإختلاف في المجتمعات متعددة الثقافات.

دور الإيمان في تأهيل الشعور بالمسؤولية وتطوير محاسبة النفس.

مفهوم الأخلاق الكلي ومستقبل الإنسانية.

العجز والفقر والشفقة التي هي من أسس مسلك الخدمة عند النورسي في حل المشاكل.

أساس منهج الشفقة والتعاون عند النورسي.

مساهمة المفاهيم الاقتصادية في حل المشاكل.

مشاكل الحداثة مصدرها وحلولها.

اقتراحات وحلول للمشاكل الناجمة عن التعلق بالدنيا.

المشاكل السياسية والحلول الإدارية الخاصة بها.

حلول الحد من عادات الاستهلاك.

دور الإيمان ومساهمته في ايقاظ الشعور بالشفقة والرحمة.

حلول المشاكل الناجمة عن التعددية بين أهل الأديان.

ملاحظات مهمة:
1. سينعقد المؤتمر أيام 3-5 أكتوبر 2010 بإسطنبول.

2. ترسل البحوث إلى سكرتارية المؤتمر وفق ما يلي:

أ‌. أن لا يتجاوز مختصر البحث عن 250 كلمة ويرسل إلى سكرتارية المؤتمر قبل تاريخ 28 شباط / فبراير 2010

ب‌. أن لا يتجاوز البحث 15 صفحة، وأن يصل البحث كاملا في آخر موعد 30 حزيران / يونيو 2010 حتى يُقوّم من طرف لجنة التحكيم.

ت‌. آخر موعد للإعلان عن الأبحاث المقبولة هو 31 تموز / يوليو 2010

3. تكتب الأبحاث في ضوء رسائل النور لبديع الزمان سعيد النورسي وفي إطار العناوين أعلاه، ولا يقبل قطعا أي بحث خارج هذا الصدد.

4. البحوث الأكاديمية التي أنجِزت عن كليات رسائل النور والأستاذ بديع الزمان سعيد النورسي توجد بالمواقع الآتية:
www.nursistudies.com - www.nuronline.org - www.barlapatformu.org

5. للمزيد من المعلومات والمصادر يرجى الاتصال بسكرتارية المؤتمر.

6. تقبل الأبحاث باللغات التركية والإنجليزية والعربية وفي أثناء العرض ستكون الترجمات مباشرة.

معلومات للإتصال:
ISTANBUL ILIM VE KULTUR VAKFI

***

İNGİLİZCE DUYURU

INTERNATIONAL SYMPOSIUM,
The Risale-i Nur : Knowledge, Faith, Morality and the Future of Humankind

INTERNATIONAL SYMPOSIUM

The Risale-i Nur : Knowledge, Faith, Morality and the Future of Humankind

I. Scope and Objectives

Scholars today frequently suggest that the problems besetting us stem from the abandoning of ethical principles and moral degeneration. It is as though, while taking giant strides forward in science and technology, humanity has forgotten the fundamental principles underlying existence and has neglected essential human values. People live to acquire more and consume more, but have forgotten the spiritual and moral needs of their human ontology. Their homes have grown larger, but families have grown smaller and have even dispersed. They journey to the depths of space, but have strayed from the paths leading inward to their own selves. Mass communications are all-encompassing, but relations with family and neighbours are minimal. News channels have multiplied, but truth and reliability have diminished and disappeared. Information technology has been developed to an astonishing degree, but psychological problems, social injustices, global crises, and ecological disasters have also increased.

How has this happened? Science should have brought greater understanding of the human being, nature, and the purpose of creation, and assisted in their fulfilment. Was it that science was misunderstood or misused? Was it utilized solely in serving particular interests and material needs? Could it be that the source of these problems was the absence of faith and spirituality, which keep humankind from committing excesses and turn them towards the doing of good. Was it the loss of spirituality that has been the cause of people suffering loneliness and unhappiness and their becoming insensitive and belligerent? These questions need close study, for only then may the answers be found and human beings live with the dignity they deserve. Certainly numerous civil and social organizations work to rectify these problems, but more often than not they neglect the spiritual aspects so that the partial solutions they offer hinder positive development rather than help it. As the world grows smaller, the problems grow larger so that they now clearly threaten the material and spiritual future of humanity.

The Risale-i Nur, a contemporary commentary on the Qur’an’s message by a famous Muslim theologian and thinker Bediuzzaman Said Nursi, offers many solutions for these problems. Its method is based on acquiring true knowledge and pointing out its corrected uses; that is, as a means of attaining to “belief by investigation,” and on constructing an ethical understanding proceeding from these principles. The year 2010 marks the 50th anniversary of Bediuzzaman’s death. At the symposium, which is being organized that year with the above objectives in mind, academics, specialists, and writers of all persuasions from all over the world will research the contributions of the Risale-i Nur to the peace, prosperity, and happiness of the Islamic world in particular and humanity in general, and will present papers on them.

II. Subtitles

We encourage scholars to consider writing on one of the following topics:
The Modern World and Current Situation
The Various Crises Afflicting Contemporary Societies, and Their Solutions
The Nature of Knowledge and its Utilization for Human Happiness
The Relation of Knowledge and Faith, and Their Rendering Existence Meaningful
The Importance of Strengthening Faith in the face of the Positivist Understanding of Science
The Dimensions and Facets of Morality Based on Faith and Knowledge
The Problems of Racialism and Social Injustice, and their Solutions
The Factors Nurturing a Culture of Violence, and their Solutions
Solutions for Problems Arising from Multicultural Differences
The Role of Faith in Developing a Sense of Responsibility and Accountability
Holistic Approaches to Morality and the Future of Humanity
Nursi’s Method of Service based on Impotence, Poverty, and Compassion as a Solution for Problems
Nursi’s Understanding of Mutual Assistance, Compassion, and Solidarity
The Contributions of Nursi’s Approach to Economics to Solving Human Problems
Problems Arising from Modernity and the Solutions Offered by the Risale-i Nur
Problems Caused by Secularization and Views on Their Solution
Solutions Related to the Manipulation of Political Problems
Solutions for Problems Related to Consumerism
The Role of Faith in Developing a Sense of Compassion and Fellow-feeling
Solutions for Problems Stemming from Religious Differences

III. Important Notes

1) The Symposium will take place in Istanbul from 3-5 October, 2010.
2) Papers should reach the Symposium Secretariat by the dates shown below. Any that arrive late will not be considered.
a) Abstracts of the papers, not exceeding 250 words, should reach the Symposium Secretariat no later than 28 February 2010. Accompanying the papers should be a CV of applicants no longer than half a page in length. Both abstract and CV should be in Word format.
b) For their study and evaluation by the Secretariat, full papers should reach it no later than 30 June 2010. They should not exceed 15 pages.
c) The presenters of those papers accepted for presentation will be notified no later than 31 July 2010.
3) Papers should be within the framework of the above topics and written with reference to the Risale-i Nur.
A wide variety of documentation related to the Risale-i Nur is available for study on www.nursistudies.com www.nuronline.org www.barlaplatformu.org The Symposium Documentation Centre will assist in providing further material if required. In addition to reading the English translation of Risale-i Nur by Sukran Vahide, we encourage the participants to consult the following sources: Serif Mardin, Religion and Social Change in Modern Turkey: The Case of Bediuzzaman Said Nursi (Albany 1989); Camilla Nereid, In the Light of Said Nursi: Turkish Nationalism and the Religious Alternative (Bergen 1997); Fred A. Reed, Anatolia Junction: A Journey Into Hidden Turkey (Burnaby 1999), and Sukran Vahide, The Author of the Risale-i Nur, Bediuzzaman Said Nursi (Istanbul 1992); Sukran Vahide’s Islam in Modern Turkey: An Intellectual Biography of Bediuzzaman Said Nursi , ed. Ibrahim M. Abu-Rabi‘, (Albany: State University of New York Press, 2005); Ibrahim M. Abu-Rabi‘, Spiritual Dimensions of Bediuzzaman Said Nursi’s Risale-i-Nur (Albany: State University of New York Press, July 2008); and Ibrahim M. Abu-Rabi‘, editor, Islam at the Crossroads: On the Life and Thought of Bediuzzaman Said Nursi (Albany: State University of New York Press, 2003).

4) The Symposium will be in Turkish, English, and Arabic, for which there will be simultaneous translation.

4. Address for All Communications:

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı,
Rüstem Paşa Medresesi,
Surûri Mahallesi, Medrese Sokağı No: 2,
34120 Eminönü, İstanbul.
Turkey

Tel: +90 212 527 8181
Fax: +90 212 527 8080
[email protected]

Ayrıntılı bilgi için: www.barlaplatformu.org