Risale-i Nur, Komünizm ahtapotunu öldürdü

Risale-i Nur, Komünizm ahtapotunu öldürdü

Sosyal medyada Risale-i Nur ile ilgili 54 yıl önce yayınlanan bir karikatür...

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-Türk dış politikası ile ilgili her gün farklı bir gazete ve dergi küpürü yayınlayan "@TrDisPolitika" hesabı 54 yıl önce yayınlanan Risale-i Nur ile ilgili bir karikatürü yayınladı.

"1964: İslamcı Zülfikar dergisinin kapağında Risale-i Nur okumanın Komünizm ile mücadelede etkin bir yöntem olduğunu anlatan bir karikatür" ifadelerinin yer aldığı karikatürde bileğinde "Risale-i Nur" bandı bulunan bir el elindeki hançeri "Komünizm" ahtapotuna batırıyor. 

@TrDisPolitika hesabı akademik bir çalışma olarak yayın yapıyor.

NURCULAR ÇIKARDI: ZÜLFİKAR GAZETESİ

Zülfikar Gazetesi Nur talebeleri tarafından çıkarılmıştı. Muzaffer Deligöz, gazetenin yayınlanma hikayesini şöyle anlatmıştı:

"Ankara’da yayınladığımız İhlas Gazetesinin Örfi İdare tarafından kapatılması ve bizlerin Ankara'dan uzaklaştırılması üzerine, İzmir'e giderek yeni bir gazete yayınlamaya karar verdik. İzmir Sıkıyönetim Komutanı dindarlara karşı daha müsamahakar davranıyordu. Hatta Risale-i Nur’ların beraat kararını tasdik etmişti.

Said Özdemir Ağabey, Ankara Merkez Vaizliğinden Çeşme Müftülüğüne tayini sağladı. Hep birlikte Çeşme’ye gittik. Yeni gazetenin hazırlıklarına başladık. Hep birlikte müftülük evinde kalıyorduk. Burada bize zarar vermesi için evin içine zehirli bir engerek yılanı bırakılarak suikast yapılmak istendi. Gazete kupürlerini keserken gördüğümüz yılandan uzaklaşmak isterken sağ başparmağım elimdeki jiletle derin bir şekilde kesildi. Doktor dikiş atarak kanı durdurabildi. Doktorun söylediğine göre, bu bölgede böyle bir yılanın bulunması imkânsızdı. Zira Çeşme binlerce turisti ağırlayan şehirleşmiş bir belde idi.  Bu hadise ve kaymakamlığın baskıları üzerine Said Özdemir Ağabey istifasını vermek zorunda kaldı.

“Zülfikar” ismi konulan yeni gazetemiz İzmir Anafartalar Caddesindeki İstiklal matbaasında 15 Temmuz 1964'e baskıya girdi.

Künyesi; “Sahibi: İsmail Anbarlı, Yazı İşleri Müdürü: Muzaffer Deligöz, İdare Müdürü: Ali Gürbüz” şeklindeydi.

Zülfikar Gazetesi, İhlas gazetesine göre daha sert bir neşriyat yapıyordu. Doğu Menzil Komutanı Korgeneral Faruk Güventürk'e karşı yaptığı neşriyat ve Yazı İşleri Müdürü olarak tevkif edilip 3 ay hapiste tutulmam ile sertleşen Zülfikar'ın trajı 30.000 üzerine çıkmıştı. O tarihte böyle bir tiraj çok büyüktü.

Zülfikar Gazetesinin neşriyatı Nurcular kadar diğer İslami kesimler tarafından da takdirle karşılanıyordu. O sırada İzmir’de Genel Merkezi olan ve bütün Türkiye’de popüler olan “Komünizmle Mücadele Derneği” vardı. Derneğin başında da Prof Dr. Saffet Solak bulunuyordu. Bunların çıkarmakta olduğu “Mücadele” isimli bir Dergi ile Kemal Fedai Çoşkuner’in çıkardığı haftalık “Fedai” Dergisi vardı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.