Risale-i Nur cemaatlerinden Ayasofya açıklaması

Risale-i Nur cemaatlerinden Ayasofya açıklaması

Cemaatler, Ayasofya hakkında açıklama yaptı

RİSALEHABER

Ayasofya'nın açılması gündemdeki yerini koruyor. Müslümanlar 86 yıldır açılmasını beklediği Ayasofya'ya kavuşmak üzere. Yapılan anketler kamuoyunun büyük çoğunluğunun Ayasofya Camii'nin açılmasını desteklediğini ortaya koyuyor.

Risale-i Nur cemaatleri de Ayasofya'nın açılmasına destek veriyor. Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin üç talebinden biri olan Ayasofya hakkında yapılan açıklamalar şöyle:

Hayrat Vakfı: Ayasofya bir müze değil, camidir

Ayasofya, Peygamber Efendimiz (sav)’in bizlere asr-ı saadetten fetihle ulaşan müjdesidir. Ayasofya, İstanbul’un fethinin sembolüdür, bir mühürdür. Ve unutmayalım ki Ayasofya, müjde-i Nebevî’ye (sav) mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmed Han’ın ve Ulubatlı Hasan emsali şühedanın bizlere emanetidir.

Ayasofya, 500 sene boyunca Müslümanların ibadet ettiği bir cami olarak aynı zamanda medresesi, muvakkithanesi, sebilleri, kütüphanesi ve tüm müştemilatıyla âbidevî bir külliyedir. Ayasofya bir müze değil, camidir.

Tüm İslam dünyasındaki Müslümanların hayır dualarını almaktır

Ayasofya’yı, beş yüz sene devam eden vaziyet-i kudsiyesine çevirmek, minarelerinden beş vakit ezanların okunduğu, müminlerin beş vakit secdeye vardığı aslî haline çevirerek bir asırdır devam eden hukuksuzluğu sona erdirmek, sadece memleketimizde değil, tüm İslam dünyasındaki Müslümanların kalbindeki sızıyı dindirmek, özlem ve hasretini gidermekle hayır dualarını almaktır.

Bu kutlu adım, Efendimiz (sav)’in fetih müjdesindeki manevî iltifat ve heyecanı yeniden zevk etmekle kendimize gelmenin adıdır.

İstanbul’un fethi, kıyamete değin kapanmayacak bir çağın başlangıcı, Ayasofya da bunun şiarı olmuştur. Bugün Ayasofya’nın üzerine düşen gölgenin kaldırılması ve yeniden cami olarak ibadete açılması, Devlet-i Aliye’den bu millet ve memlekete miras kalan satvet ve haşmetin yeniden kendisini göstermesi ve dünya üzerinde adalet ve merhametle gayret etmenin de nişanı olacaktır inşallah.

İbadete açılması için her gün Fetih suresi okuyor, dua ediyoruz

Hayrat Vakfı camiası olarak bizler, Üstadımız Bediüzzaman Hazretleri’nin dediği gibi ”Bu kahraman milletin ebedî bir medar-ı şerefi ve Kur’ân ve cihad hizmetinde dünyada pırlanta gibi pek büyük bir nişanı ve kılınçlarının pek büyük bir antika yadigârı olan Ayasofya Camii”nin yeniden ibadete açılmasını her gün okuduğumuz Fetih sureleri ve dualarımızla destekliyor, birçok konuda olduğu gibi bu fa’l-i hayrın da hak namına gayret eden idarecilerimize nasib olmasını dua ve temenni ediyoruz.

***

Türkiye Meşveret Divan Heyeti: Öyle bir hayır ve külli bir hizmettir ki, tariflere sığmaz

Bu kahraman milletin ebedi bir medar-ı şerefi ve Kur'an ve cihad hizmetinde dünyada pırlanta gibi pek büyük bir nişanı ve kılınçlarının pek büyük ve antika bir yadigârı ve 500 yıl kadar cami görevini ifa eden, İstanbul'un fethinin manevi ve manidar bir sembolü, Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin de emaneti, hayriyesi ve vakfiyesi olan Ayasofya Camisini, yıllarca süren bu hüzünlü halinden kurtarıp, onu asli görevine döndürmek öyle bir hayır ve külli bir hizmettir ki, tariflere sığmaz, kalemler beyan ve ifadelerden aciz kalır. Bu azim hizmet, inşaallah kıyamete kadar alem-i İslam'ı sürurlara gark edecek; uhuvvet ve muhabbetimizin tezyidine kuvvet verecek, devletimizin de izzet ve itibarını ziyadesiyle yükseltecek, bütün şer kuvvetlerinin de belini kıracak, nefesini kesecektir.

Ayasofya'yı muzahrefattan temizleyip ibadet mahalli yapmak

Muazzez Üstadımız Bediüzzaman Hazretleri: "Hem Demokrat'a ezan-ı Muhammedi gibi çok kuvvet vermek ve Risale-i Nur'un neşrine müsadesi gibi çok taraftar olmak, alem-i İslam'ı, hatta bir kısım Hıristiyan devletlerini de memnun etmek için "Ayasofya'yı muzahrefattan temizleyip ibadet mahalli yapmaktır" cümleleriyle bu hakikati -ki o zamanki ehl-i hükümete- beyan etmiş; meselenin ehemmiyetini vurgulamıştır. Hizmetindeki talebelerine de Ayasofya'nın istikbalde açılacağının da müjdesini vermiştir. Bu müjdeye mazhariyetinizi rahmet i ilahiyyeden niyaz ediyoruz.

Asya'nın bahtına, İslam dünyasının saadet, sürur ve ittihadına vesile olacak 

Sayın Cumhurbaşkanımız, alacağınız karardan ve icra edeceğiniz bu muazzam hizmetten dolayı, kalb-i külli ve vicdan-ı umumi sizin destek ve duacınızdır. Ayasofya'ya tekrar ibadete açmak, ta kıyamete kadar asla unutulmayacak azim bir hizmettir. Bu hizmetiniz şanlı ecdadımız, belki de alem-i berzahdaki ervahları sevindirecek ve İnşaallah alem-i İslam ve nesl-i ati sizi hiç unutmayacak ve sürekli hayırla yâd edecektir.

Asya'nın bahtına, İslam dünyasının saadet, sürur ve ittihadına vesile olacak bu hizmetinizi bütün ruh-u canımızla tebrik ediyoruz. Takdire şayan hizmetlerinizin devamını Rabb-i Cemil'den talep ediyoruz. Dualarımız ve desteklerimiz sizinledir. Cenab-ı Hak size sıhhat, afiyet ve bereketli uzun bir ömür ihsan etsin, bu aziz millete hizmette sizi daima istihdam buyursun, Amin...

***

Şekercihan Derneği: Ayasofya Camii, İslam’ın kutlu bir mabedidir

Ayasofya camii, asırlar boyu İslam’a bayraktarlık yapmış kahraman bir milletin ebedi bir medar-ı şerefidir.

İslam milliyetini esas alan bu aziz milletin ecdadının, Kur’an ve cihad hizmetinde pırlanta-misal bir nişanı ve i’la-i kelimetullah için çekilen kılıçlarının yadigarıdır.

Ayasofya Camii, Peygamber efendimiz aleyhissalatüvesselamın müjdesine mazhar olmuş bir ordu ve komutanın muştulu fethinin alemi ve İslam’ın kutlu bir mabedidir.

Bu kudsî mirası tekrar vaziyet-i kudsîyesine çevirmek ve ibadet mahalli yapmak bu aziz milletin herbir evladının boynunun borcudur.  

Ayasofya’nın müminlerin ibadetine kapalı olmasını, semavi ve arzî belaların celbine vesile görüyoruz.

Şekercihan Derneği olarak bizler, yetkili mercilerden ecdadımızın emanetine sahip çıkmalarını talep ediyoruz.

Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin “Ayasofya, Hristiyanlığın, İslâmiyete devir ve tesliminin bir âbidesidir. Bunun için kilise iken cami olmuştur. Elbette tekrar camiye çevrilecektir” ifadelerindeki gaye ve umuda bizler de iştirak ediyoruz.

Kur’an medeniyetinin yeniden ihya ve inşasının en mühim anahtarlarından biri olan Ayasofya camiinin, yeniden vaziyet-i kudsiyesine çevrilmesi için gerekli adımların tereddütsüz atılabilmesini, bütün mâniaların bertaraf olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz.

ayasofya_banner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum