Rezidans daire satın alınır mı?

Rezidans daire satın alınır mı?

Her dönemin bir modası vardır. Gayrimenkul sektöründe de rüzgâr bu aralar rezidanslar cephesinden esiyor.

Yabancı olmadığımız bu konsept sadece lüks semtlerde yükselmiyor artık. Bir çok inşaatın tabelasında ‘Rezidans ya da Residence’ ifadelerini görmek mümkün. Tabi ki adına ister rezidans deyin residence, ilgi gören bu projelerin fiyatından, donanımına kadar normal bir daireye kıyasla büyük farklılıkları var.

Tercihte öncelikler neler olmalı ?

Uzmanların ortak görüşü en önemli şeyin lokasyon olduğu yönünde. Sonrasında ise proje geliştiricisinin kim olduğuna bakılması gerekiyor. Bu noktada TSKB’den Değerleme Uzmanı Ozan Kolcuoğlu’nun uyarılarına dikkat çekmek istiyorum.

Kolcuoğlu, ‘Bilinen ve güvenilir bir geliştiricinin olması esas. Ayrıca proje özelliklerinin neler olduğuna mutlaka bakılmalıdır .Sosyal imkânlar, ticari üniteler gibi unsurlar göz ardı edilmemelidir. Tabi ki konsepti ile farklılık yaratan projeler tercih edilmeli ‘diyor. Bu hususların yanı sıra nitelikli mülkleri tercih ederken ihtiyaçlarımızı belirlemeli, ona göre hareket etmeliyiz. Çünkü kullanıcı binanın betonundan demirinden parkesinden veya konumundan çok genel olarak hizmeti satın alan veya kiralayandır. Konunun uzmanlarından Murat Uzun da, ‘Hangi hizmetlere ihtiyacımız varsa, hayat şeklimize hangisi cazip geliyorsa ona göre tercihlerde bulunmalıyız. Yatırım olarak düşünüyorsak özellikle yabancı firmaların yoğun olarak bulunduğu bölgelerden onların yöneticilerinin kalabileceği niteliklere sahip bir projeden yer almayı tercih edebiliriz’ tavsiyesinde bulunuyor.

Rezidansa yatırım kârlı bir yaklaşım mı?

Hemen belirtmekte yarar var. Projeye göre değişen bir durum bu. Bazı projelere bakıyorsunuz yıllarca satılamıyor, bazıları da proje bitmeden satışını tamamlıyor. Bu hem bulunduğu bölgeye hem de satışa çıktığı rakama bağlı bir durum. Satışa çıkılan bölgede ne kadar gelir elde edileceği de önemli . Ozan Kolcuoğlu, Ataşehir’deki rezidans projelerinde yüksek gelir getirilerinin ortaya çıktığına dikkat çekiyor. O bölgede çok değişik rakamlar söz konusu değil. Ancak satışa çıkış rakamları, o bölgenin rayicine göre düşük kalıyorsa, rantabilitesi daha yüksek olabiliyor. Bölgeye uyan rakamlar ile satışa çıkmış ise, elde edilecek artış oranı çok yüksek olmayabiliyor. Geçmiş yıllar ile kıyaslandığında, 2006-2007 yıllarındaki gibi artış oranlarıyla karşılaşamıyoruz.

Hangi lokasyonlarda rezidanslar ön plana çıkıyor?

İstanbul için özellikle MIA bölgesi, Levent – 4. Levent hattı, Büyükdere aksı, Maslak, Mecidiyeköy, Gayrettepe, Ataşehir ve son yıllarda yeniden öne çıkan Maçka – Bomonti aksını sayabiliriz.

Ankara’daki rezidans projeleri ise, Eskişehir Yolu, Çukurambar ve Konya Yolu bölgelerinde yoğunlaşıyor.

İzmir’de özellikle Alsancak’ta görülen rezidanslar yanında yeni kent merkezi Bayraklı civarında yükselenleri sayabiliriz. Rezidans projelerinin konumlarına bakıldığında daha çok iş alanlarına yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Değerleme uzmanları, şehir merkezine uzak noktalara yapılan rezidans projelerinin çok fazla tutmadığını söylüyor. Çünkü rezidanslar tamamıyla iş dünyasına hizmet ediyor ve dolayısıyla iş akslarına da yakın olması gerekiyor. Ulaşım, sosyal donatı alanları, prestijli ek üniteler (markalı spor salonu vs) rezidansın bilinirliğini ve dolayısı ile değerini etkiliyor.

Mehmet Canıtatlı - emlakrehberi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.