Reklamcılardan 'bol bol okuyun' tavsiyesi

Reklamcılardan 'bol bol okuyun' tavsiyesi

Uludağ Üniversitesindeki öğrencilere reklamcılık anlatıldı

Fatih Karakılıç'ın haberi  
 
 
Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Topluluğu tarafından düzenlenen IV. Reklamcılık Günleri, Bursa Reklamcılar Derneği (BRD) Onursal Başkanı Erdoğan Bilenser ile BRD Başkanı Ferahi Güzelsözlü ve Asbaşkanı Cüneyt Şenyavaş'ın sektör değerlendirmeleriyle başladı.

Bilenser, İİBF Bordo Salon'da gerçekleşen etkinlikte, Bursa'daki reklam sektörü hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında öncelikle reklamcılığın kazançlı, prestijli, sosyal yönü güçlü ve eğlenceli yönlerini anlatan Bilenser, işin güzel tarafları kadar zorluklarına da dikkat çekti.

Bilenser, bir reklamcının tüm sektörler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini ifade ederek, bu nedenle sektöre girecek kişilerin bol bol okuması, araştırması ve entelektüel bilgi birikimine sahip olması gerektiğini söyledi.

"Reklamcı cin gibi olmalıdır." diyen Bilenser, reklamcıların bilgi birikimleriyle fark yaratarak, firmaların marka değerini artıran kişiler olduğunu vurguladı. Bilenser, reklamcının bir sanatçı gibi özel yeteneklere sahip olması gerektiğini belirterek, "Sanat eserleri nasıl insanın ruhuna hitap ediyorsa, reklamcının da yaptığı çalışmalarla tüketicinin alma-verme içgüdüsüne hitap etmesi gerekir. Bunu yaparken doğru ve etkili mecra kullanımı da büyük önem taşır." diye konuştu.

Bursa'nın marka konusunda kısır bir kent olduğuna da işaret eden Bilenser, genellikle reklam harcamaları için İstanbul'un tercih edildiğini kaydetti.

Bilenser, büyük bütçeli işlerin nitelikli insan kaynağıyla yapılabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bu konuda bir donanım sıkıntımız var. Gelecek yıllarda prodüksiyon şirketleri gelir, TV reklamcılığı yapılır ve Bursa'da güzel sanatlar fakültesi kurulursa, bu sorunlarımız da biter diye düşünüyorum."

BRD Başkanı Güzelsözlü de reklamcılık sektörünün daha iyi noktalara taşınması için nitelikli insan kaynağı gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu işi yapmak isteyen öğrencileri BRD üyesi ajanslara staj yapmaya çağırdı.

Öğrencilere genel kültürlerini artırmalarını tavsiye eden Güzelsözlü, farklı sektörlerle işbirliği yapan reklamcının her konuda bilgi sahibi olması gerektiğini ifade etti.

Güzelsözlü, iyi bir reklamcının ikna kabiliyetinin de yüksek olması gerektiğine işaret ederek, "Her müşterinin farklı kuralları, kriterleri var. Sizin ikna yeteneğiniz burada devreye giriyor. Anlattığınız işe önce siz inanmalısınız. Bir şeyi pazarlayabilmem için önce kendim inanmalıyım, inandıysam satamayacağım şey yoktur." şeklinde konuştu.

BRD Aşbaşkanı Şenyavaş ise reklamcı olacak kişinin öncelikle yaptığı her işte fark yaratması gerektiğinin altını çizerek, reklam sektöründe ekip çalışmasının önemine dikkat çekti.

Şenyavaş, büyük markaların İstanbul ajanslarını tercih etmesinin de Türkiye'nin fason cenneti olması ve İstanbul'un tüm ülkenin merkezi olarak algılanmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Bursa'daki reklam ajanslarının kırılma noktasının televizyon reklamları olduğunu ifade eden Şenyavaş, "Bizim en büyük sorunumuz, insan kaynakları ve tecrübe eksikliğidir. Nitelikli insan kaynakları için Bursa'daki reklam ajanslarının kapıları sonuna kadar açıktır." ifadesini kullandı.