Rekabette yeni adres mobil

Rekabette yeni adres mobil

Klasik bankacılık faaliyetlerini azaltan bankalar, mobil uygulamaları kendilerine yeni rekabet kulvarı olarak seçti.

 Bu yeni dönemde rakiplerinin önünde yer alan Türk bankacılık sistemi ise, mobil bankacılıkta şimdiden 112 milyar liralık EFT ve 92 milyar liralık havale işlemine ulaştı.

Klasik bankacılık tarihe karışırken, bankaların yeni rekabet alanı dijital platformlar ve mobil uygulamalar oluyor. Türk bankacılığı yüzde 14,65'e ulaşan sermaye yeterlilik rasyosuyla dinamik bir görüntü verirken, sektör mobil uygulamalar konusunda da dünyada parmakla gösteriliyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Türkiye'de 34 mevduat bankasının yurt içinde 11 bin 163 şubesi bulunuyor. Türkiye'nin en büyük mevduat bankaları müşterilerinin akıllı telefon ve tabletlerinden rahatça işlem yapabilmesi için kullanıcı dostu mobil aplikasyonlara (uygulama) harcama yapıyor.

VASAT UYGULAMALAR İTİBAR KAYBETTİRİYOR

Analistler, Türkiye'nin popüler bankalarının kullanıcı dostu aplikasyonlarla müşterilerinden beğeni topladığını belirtirken, mobilde köhne kalan bankaların itibar kaybı yaşadığını kaydediyor. Vasat aplikasyona sahip bankalar sosyal medyada ciddi prestij kaybına uğrarken, iOS ve Android uygulamalar üreten şirketler “App” yapmanın pahalı bir iş olmadığı görüşünde.

YILDA 112 MİLYAR TL 'EFT' MOBİLDE

Bankalara mobil çözümler üreten Monitise'ın paylaştığı “2015 Türkiye Mobil Bankacılık İstatistikleri” araştırmasına göre, geçen yılın haziran ayında 7,5 milyon olan mobil bankacılık kullanıcı sayısı 2015 yılı haziran ayında 15 milyon oldu. Para transferlerinin % 40 ile ilk sıraya yerleştiği finansal işlem dağılımında ikinciliği % 31 ile kredi kartı işlemleri, üçüncülüğü % 15 ile ödemeler, dördüncülüğü de % 6 ile yatırım işlemleri aldı. Araştırmaya göre, para transferleri mobil üzerinden en sık gerçekleştirilen ve en çok hacim sağlayan işlem türü oldu. Ayrıca, mobil bankacılık kullanıcıları 112,5 milyar lira değerinde 37,5 milyon EFT işlemi, 92,2 milyar lira değerinde 42 milyon havale işlemi gerçekleştirdi.

GÜVENLİK ARTARSA PAZAR AĞI GENİŞLER

Mobil uygulamaları hizmeti veren Kobil Türkiye Ülke Müdürü Ümit Yaşar Usta, Bankaların son dönemde 'App' güvenliği için önlemlere daha fazla finansman ayırdığını anlattı. Usta, önümüzdeki yıllarda güvenlik önlemlerinin sınanacağı bir mobil çağ yaşanacağını ifade etti. Usta, şunları kaydetti: “Bundan sonraki dönem, App güvenliğinin öne çıkacağı bir dönem olacaktır. Biyometrik yöntemlere ek olarak App yazılım sıkılaştırma teknikleri, App koruma, cihaz tanıma, dijital imza teknolojilerinin kullanımı artacaktır... Eğer kimlik tanıma ve işlem koruma yöntemleri çok iyi ise daha riskli işlemler bile mobilden yaptırılabilir.”

BANKALAR PRESTİJiN FARKINA VARDI

Kobil Türkiye Ülke Müdürü Usta, Türk bankalarının inovasyonla para kazandığını belirterek, Alman bankacılık uygulamalarını örnek gösterdi. Usta, pek çok Alman bankasının mobil bankacılıkta sadece hesap bakiyesi sorgulamaya izin verdiğini belirtti. Türk bankalarının ise mobil uygulamalara güvenlik için para harcamaktan çekinmediğini anlatan Usta, “Kullanıcının rahat kullanımı, banka için inanılmaz prestij getirebildiği gibi, antipati de getirebiliyor. Türk bankalarının büyük bir kısmı bunun farkında. Farkında olmayanlar da uygulamalarını düzeltmek zorunda olduğunu anlar, eğer sosyal medyadaki tepkileri ciddiye alırlarsa” diye konuştu.

Yeni Şafak 


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.