Rejimle işbirliği yapmayan alime hapis cezası

Rejimle işbirliği yapmayan alime hapis cezası

Çin mahkemesi, Doğu Türkistan'daki bir Uygur alime dokuz yıl hapis cezası verdi. Gerekçe, alimin rejimle işbirliği yapmaması...

Çin'in Doğu Türkistan'daki Müslümanlara baskıları devam ediyor. Son olarak, bölgede saygı duyulan isimlerden Uygur Alim Kamber Damollam, Çin'le işbirliği yapmadığı için dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Damollam'la birlikte yargılanan diğer tutuklulara da çeşitli hapis cezaları verildi.

İsveç merkezli Doğu Türkistan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Çin 21 Mart'ta Kamber Damollam ve beraberindeki 16 kişiyi "Dini Aşırılığa Karşı Koyma Hizmetine Katılmayı Reddederek Tepki Göstermek" gerekçesiyle yargıladı.
Yargılama sonucunda Müslüman Alim Damollam'a 9 yıl, diğer tutuklulara ise değişik yıllardaki hapis cezaları verildi.

KAMBER DAMOLLAM KİMDİR?
Kamber Damollam 1960 yılında Hoten’in Hanırık kentinde doğdu. Laskuy kentindeki Abdulkadir Damollam Medresesinde okudu ve daha sonra Hoten merkez’deki ünlü Müslüman Alim Mahmut Kurban Damollam’dan Tefsir,Fıkıh ve Hadis dersleri aldı. Ayrıca, Hoten’in önde gelen alimlerden de dersler aldı.

Tefsir,Fıkıh ve Hadis ilimlerinde bölgenin ileri gelen bir din alimi olarak temayüz etti. Herkesçe anlaşılabilen güçlü hitabeti ile kısa zamanda Hoten ve civarında özellikle genç neslin sevgi ve güvenini kazandı. Vaaz ve sohbetlerinde Müslüman Uygurların İslami değerlere dönmesi ve bu değerlere daha sıkı bir şekilde sarılması ile mevcut bir çok toplumsal ve sosyal problemin ortadan kalkacağını ısrarla dile getirdi.

İnsanları takvalı olmaya, birlik, berberlik ve İslam kardeşliği noktasında bilinçlendirmeye çalıştı. Müslüman gençleri cehaletten, dinde yeri olmayan aşırılıklar ve hurafelerden uzak durmaya davet etti. Bölge’de “Münevver ve Yenilikçi Ulema” olarak ün kazandı. Hoten ve bölgede mevcut dini ulemanın en önde geleni olarak biliniyordu.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum