'Rejim Astana'nın gündemini değiştirmeye çalışıyor'

'Rejim Astana'nın gündemini değiştirmeye çalışıyor'

Astana toplantısına katılan muhalefet heyetinin sözcüsü el Asimi, rejimin gündemi değiştirmeye çalıştığını ancak kendilerinin alıkonulanlar, geri dönüşler, yeniden imar ve YPG/PKK'nın ihlalleri konularını masaya getireceklerini söyledi.

Astana'daki Suriye konulu 11. garantörler toplantısına katılan askeri muhalefet heyeti sözcüsü Eymen el Asimi, rejimin gündemi değiştirmeye çalıştığını ancak kendilerinin alıkonulanlar, geri dönüşler, yeniden imar ve YPG/PKK'nın ihlalleri konularını masaya getireceklerini söyledi. 

Asimi, Astana'daki görüşmelerin ilk gününde, gündem maddeleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Beşşar Esed rejiminin geçen cumartesi günü ortaya attığı kimyasal silah saldırısı iddiasına değinen Asimi, "Bu iddiayla ilgili fotoğraflı raporumuzu hazırladık. Görüştüğümüz taraflara sunacağız." dedi.

Asimi, şöyle devam etti:

"Bana göre kimyasal olayı uydurulmuş bir olay. Buna ilişkin çok sayıda delil var. Öncelikle o bölge klor gazıyla vurulmadı. Halep Üniversitesi Hastanesinin incelemeleri var. Gazdan etkilenenlere yapılan klinik testleri, bölgede klor kokusunun dahi olmadığını gösteriyor. Yayımlanan görsellere dikkat ettiyseniz sağlık çalışanlarının gaz maskeleri yoktu. Yine elimizdeki fotoğraflarda, klorla vurulduğu iddia edilen bölgenin yeşil bitki örtüsünü koruduğunu görüyoruz. Klor saldırısı olsaydı bitki örtüsünün tamamı zarar görürdü. Bir başka fotoğrafta rejim kanalı çalışanı maske ile sunum yaparken, yanında bir sivilin sigara içtiği görülüyor. Klor gazı saldırısı olan mahalde, sigara içilmesi mümkün değil. Bir diğer kanıt, klor gazı gözleri yaşartmaz. Ancak başka türlü zehirli gazlar yaşartır. Etkilenen insanları gözlerinin yaşardığını biliyoruz."

Muhalefet sözcüsü Asimi, "Burada rejimin bir hikaye yazmaya çalıştığını, Rusların da bu hikayeyi sahiplendiğini görüyoruz. Bunlar, Astana görüşmesi öncesi yapılıyor ve böylece görüşmelerin gündemine bir şeyler daha eklemek istiyorlar." ifadesini kullandı.

"Rejimin İdlib'deki saldırıları gösteri"

Asimi, Astana'daki gündemle ilgili, "Bu kimyasal olayı öncesinde, Astana için masada 3 konu vardı. İdlib, anayasa ve alıkonulanlar. Ama simdi (Rusya ve rejim) yeni konular getirdiler. Türkiye'ye baskı yapmak istiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

İdlib'de rejimin ateşkes ihlallerinin sürdüğü anımsatılan Asimi, "Bunlar sadece artistik gösteriler. Biz Türkiye ve Rusya'nın anlaştığını biliyoruz. Rusya da muhaliflerin belirlenen bölgeden silahlarını çektiğini teyit etti. Zaman içinde İdlib'deki durum tamamen sakinleşecek." dedi.

"Rejimin keyfi tutuklamaları sürüyor"

Muhalefet heyetinin toplantıda hangi konuları gündeme getireceğinin sorulması üzerine Asimi, "Bakın, örneğin Dera, tamamen rejimin eline geçtikten sonra, rejim 65 kişiyi daha alıkoydu. Akıbetleri bilinmiyor. Rejimin keyfi tutuklamaları sürüyor. Rejim, aynı 2011'deki gibi davranıyor. Benim ailem var Dera'da. Diyorlar ki bize, 'Nasıl geri döneceksiniz? Dönebilmeniz için hiçbir şey yok burada.' Bunu gündeme getireceğiz." diye konuştu.

"Yeniden imar şimdi olmaz"

Asimi, Rusya ile görüşecekleri bir diğer hususun da Moskova'nın "yeniden imar" konusundaki ısrarlı tutumu olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Rusya'ya 'Yeniden imar şimdi olmaz.' diyeceğiz. Avrupa ülkeleri buna destek vermeyeceklerini açık açık söylüyor. Geçen ayki İstanbul zirvesinde de Fransa ve Almanya bunu ortaya koydu. Rusya, 'Savaş bitti. Biz bitirdik' gibi göstermek istiyor. Ancak gerçek bu değil. Tek biten Suriye toplumu."

"Suriye'nin demografisini değiştiriyorlar"

İran'dan da yeniden imar konusunda birçok açıklama yapıldığı hatırlatılan Asimi, "Onlar sadece Şii milisler ve aileleri için imar faaliyeti içinde. 65 bin milis var. Onların aileleri de geldi. Suriye'nin demografisini değiştiriyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"YPG/PKK çocukları savaştırmaya devam ediyor"

Asimi, Fırat Nehri'nin doğusunun terör örgütü YPG/PKK'dan temizleneceği konusunda umutlu olduğunu belirterek örgütle ilgili şunları söyledi:

"YPG/PKK çocukları savaştırmaya devam ediyor. DEAŞ'tan farkı yok. Gündem dışı bir rapor hazırladık. Görselleriyle sunacağız."

"Anayasa komitesi için şimdilik şans yok"

Anayasa Komitesi kurulması için İstanbul zirvesinde Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya liderlerinin aralık ayına işaret ettiği hatırlatılan Asimi, "Ben anayasa konusunda şimdilik bir şans olduğunu düşünmüyorum. (Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan) De Mistura kısa süre sonra ayrılıyor." dedi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.