Rapor Yayınlandı: Karma eğitim başarıyı da terbiyeyi de düşürüyor!

Rapor Yayınlandı: Karma eğitim başarıyı da terbiyeyi de düşürüyor!

Maarif Platformu Karma Eğitim Tartışmalarını Masaya Yatırdı

Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in kızların eğitimi ve karma eğitim konusundaki sözleri büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Yoğun bir tartışmaya sahne olan konu hakkında Maarif Platformu “Karma Eğitim Tartışmalarına Pedagojik ve Bilimsel Yaklaşım” başlıklı bir çalıştay düzenledi.

Prof. Dr. A. Halim Ulaş başkanlığında gerçekleşen çalıştayda Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç, Prof. Dr. Burhan Akpınar, Yazar Safiye Çetinkaya, Eğitimci Yazar Mustafa Süs, Aile Danışmanı Adnan Kalkan sunum yaptı. Adem Duran, Bilal Eren, Tahsin Gülhan, Sait Ceyhan, Erhan Çapraz ve Eyüphan Kaya müzakereci olarak katıldı.

ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI VE DAHA TERBİYELİ

Prof. Dr. A. Halim Ulaş dünya genelinde karma eğitimin etkilerini şöyle dile getirdi:

“Avustralya’da 2000 yılında Avustralya Eğitim Araştırmaları Konseyi tarafından yapılan bir çalışmada karma ve tek cinsiyetli eğitim veren okullarda öğrenci başarıları karşılaştırıldı. 270 bin öğrenci 6 yıl boyunca 53 ayrı dersten incelendi. Çalışma sonucunda kız ve erkeklerin ayrı olarak eğitim gördüğü okullar karma okullara göre yüzde 15 ile yüzde 22 arasında daha fazla başarı gösterdi. Aynı zamanda tek cinsiyetli eğitim veren okullarda öğrencilerin daha terbiyeli, öğrenmeden daha çok zevk alan ve müfredata daha ilgili oldukları saptandı.”

“Devlet okullarındaki kötü gidişe çözüm arayan ABD hükümeti, karma eğitimi masaya yatırdı. Çeşitli dönemlerde yapılan araştırmalarla öğrenciler, öğretmenler ve okul idarecileri dinlendi. Karma eğitimin birçok soruna yol açtığını tespit eden yönetim, kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflar açılmasını teşvik ediyor. Uygulamanın eğitimde kaliteyi yükselttiğini gören pek çok devlet okulu da ayrı sınıf açmaya başladı.

“İstatistikler, karma eğitimin eşitlik sağlamadığını söylüyor. Araştırmaların hepsi, karma eğitimin toplumda kadın erkek eşitliğine hizmet etmediğini, kadınların ezilmesini ve horlanmasını önlemediğini, aksine sistematik hale getirdiğini gösteriyor.”

ÖZEL EĞİTİMİ İSTEMEK KARMA EĞİTİME KARŞI OLMAK DEĞİLDİR

Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç, ise şunları söyledi:

“Konu genellikle karma eğitimin isabetli bir eğitim sistemi olmadığı üzerinde odaklanıyor. Demokratik hak olarak 18 yaş altı öğrenci velilerinin, 18 yaş üstü öğrencilerin, velev yüzde 01 talep olsa dahi eğitim isteğine icabet edilmelidir. Kimsenin karma eğitimle herhangi bir meselesi yok.”

Karma Eğitim Raporu’na ulaşmak için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.