Ramazanda 52 bin 268 gıda denetimi

Ramazanda 52 bin 268 gıda denetimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetim ekipleri, Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplam 52 bin 268 denetim yaptı.

721 adet işletmeye idari para cezası uygulayan bakanlık, gıda maddeleri alırken etiket bilgilerine ve muhafaza koşullarına dikkat edilmesi konusunda tüketiciyi uyardı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan kontrol planı ve ihbar, şüphe, şikâyet gibi denetim programlarına ek olarak 2015 yılı Ramazan ayında üretim, toplu tüketim ve satış yerlerine başta ramazan kumanyaları ve iftariyelikler olmak üzere gıda denetimleri sıklaştırıldı.Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yurt içi gıda işletmelerine toplam 52 bin 268 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerin 15 bin 964’ü gıda toplu tüketim yerleri, 23 bin 194’ü gıda satış yerleri ve 13 bin 110’unu da gıda üretim yerleri oluşturuyor.

Denetimler neticesinde mevzuata aykırı faaliyette bulunan gıda işletmelerine Gıda Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince 721 adet idari para cezası uygulanırken, 3 işletme hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Toplam para cezası miktarı 3 milyon 595 bin 31 TL oldu.

Ramazan ayı boyunca yapılan 52 bin 268 denetim içinde belli başlı ürün gruplarına göre süt ve süt ürünleri üreten işletmelere bin 344, et ve et ürünleri üreten işletmelere 240 denetim gerçekleştirildi. Ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işletmelere ise 5 bin 47 denetim gerçekleştirilirken unlu mamuller üretim ve satış yerlerinde 2 bin 920 denetim yapıldı.

Diğer yandan şekerleme üretim ve satış yerlerinde 431, pastacılık ürünleri üreten işletmelere 2 bin 228 denetim yapıldı. Takviye edici gıda üretim ve satış yerlerinde 244 denetim gerçekleştirildi.

Gıda denetimlerinde en çok; resmî kontrol sonucu bozulduğu, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar gördüğü, son tüketim tarihi geçtiği tespit edilen ürünlere, bakanlık tarafından belirlenen hijyen esaslarına aykırı hareket eden gıda işletmelerine, Gıda Kodeksine aykırı gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten veya piyasaya arz eden gıda işletmelerine ve kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan gıda işletmelerine idari para cezası kesildi.

GIDA ALIRKEN ETİKET BİLGİLERİNE DİKKAT EDELİM

İnsan sağlığı ile beslenme ve gıdaların mutlak ilişkisi bulunmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenebilmemiz için sağlığa uygun, hijyenik ve güvenilir gıdaların günlük enerji ihtiyacımızı karşılaması yanında; sağlığa uygun olmayan ve mevzuatında yer alan taşıması gereken asgari kalite ve hijyen kriterlerini içermeyen gıdaların tüketilmemesi gerekiyor.

Bu nedenle; tüketicilerimizin gıda alımı sırasında bazı hususlara dikkat etmeleri, gıda işletmecilerinin ise mevzuata uygun gıda üretimi, satışı ve dağıtımı yapmaları gerekmektedir. Gıda işletmecileri ürettikleri gıdalarda, “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği”nde belirtilen hükümlere uygun etiketleme yapmak zorundadır.

Tüketicilerimizin gıda maddelerini satın alırken yukarıda bulunan zorunlu etiket bilgilerinin yer aldığı ambalajlı ve etiketli gıdaları tercih etmeleri; mutlaka etiket üzerinde bulunan bakanlıktan verilmiş onay/kayıt/ithalat tarihi ve numarası ile son tüketim tarihi/ tavsiye edilen tüketim tarihini kontrol etmeleri, etiketteki ürünün adlandırılmasına dikkat etmeleri ve içindekiler bölümünü incelemeleri gerekmektedir. Ürün etiketinde yer alan bilgilerin okunmayacak derecede silik olmamasına, etiketlerinde gerekli uyarı ve açıklamaların yazılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Diğer taraftan, her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb) satışa sunulup sunulmadığı ve bu gıdaların bulunduğu buzdolabı ve derin dondurucuların sıcaklık ölçerlerin uygun koşullarda olup olmadığı kontrol edilmelidir. Gıdalar, uygun koşullarda muhafaza edilmeli, hazırlanmalı ve tüketilmelidir. Her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb.) satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmelidir. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra mutlaka soğutucuda uygun koşullarda bekletilmelidir. Bu tür ürünler alışverişin en sonunda alınmalı ve alışverişten sonra da muhafaza koşullarına uygun olarak kısa süre içinde taşınmalıdır.

Ayrıca, taze meyve ve sebzeler ile teknik ve hijyenik koşullarına uygun olarak satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambalajsız gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve deforme olmuş gıdalar satın alınmamalıdır. Dökme olarak (orijinal ambalajından çıkarılmış) satın alınan gıdaların etiket bilgileri (son tüketim tarihi, üretici firma vb.) mutlaka istenmelidir.
Tüketicilerimiz bu şartları taşımayan gıdalarla ilgili şikâyetlerini ya da bilgi taleplerini bildirmek istediklerinde, halkın gıda kontrolüne etkin katılımını sağlamak, tüketici sağlığı ile haksız rekabeti önlemek amacıyla 2009 yılından itibaren faaliyette bulunan Alo 174 Gıda Hattını arayarak gıda güvenilirliğine sağlamaya yönelik bilgi iletişiminde bulunabilirler.

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.