Ramazan’da 500 çeşit gözlemeyle rekor kırıyor

Ramazan’da 500 çeşit gözlemeyle rekor kırıyor

Ünü İzmir’den dünyaya yayılan gözlemenin baş ustası gözlemeci Cevdet Başusta, 500 çeşit farklı tatla çıkardığı gözlemeler ile Ramazan’da müşterilerinin damak tadını şaşırtıyor.

İzmir’in tarihi çarşısı Kemeraltı’nda 17,5 metrekarelik dükkanda başlayan gözleme serüvenini dünyanın dört bir yanında hayran kitlesi oluşturarak devam ettiren Cevdet Başusta, gözlemeyi marka yapmayı başardı. Dünyaca ünlü yemek sitelerinde en çok tıklama alan ve ünü dünyaya yayılan Cevdet Usta, şimdilerde franchising vermeye hazırlanıyor.

İzmirle özdeşleşmiş kumru ve boyozdan sonra gözlemeyi de kentin markası yapmak için kolları sıvayan ve ‘gözlemeci’ markasının patentini alan ünlü gözlemeci Başusta, sunduğu çeşitli lezzetlerle de müşterilerinin damak tadını şaşırtıyor. Ege'nin zengin otlarıyla hazırladığı gözlemelerin yanı sıra menemenli, çikolatalı, ballı muzlu, marmelatlı gibi 500 çeşit farklı tadı menüsünde bulunduran Başusta, müşterisinin hayal ettiği her tadı yaptığını söyledi.

BEŞ ÇEŞİTLE BAŞLADI 500 ÇEŞİDE ÇIKTI
Kemeraltı’nda 5 çeşit gözleme ile başlayan serüvenini anlatan gözlemenin baş ustası Cevdet Başusta, şöyle konuştu: “Gözlemeye çok talebin olduğunu görünce, menüyü yenilemek zorunda kaldım. Sürekli farklı çeşitler ilave etmek zorunda kaldım. İsim hakkını tecil ettik, patentini aldık. Sonra gözlemenin tatlısından tuzlusuna her çeşidini yapmaya gayret ettik. Müşteriden talep geldikçe sürekli menüyü genişlettik. 2011 başlangıç yılımız ve şu an 5’inci yılımızda 500 çeşit gözleme yapıyoruz. 17,5 metrekarelik bir dükkandan franchising sistemine geçiyoruz.”

ASYA’DAN AVRUPA’YA GÖZLEME İSTİYORLAR
Türkiye’nin dört bir yanından müşterileri olan ancak ünü İzmir sınırlarını aşan Cevdet Başusta, “İstanbul’dan Ankara’ya, Ankara’dan Bursa’ya kadar her şehirden insan geliyor. Sadece gözleme yemeye geliyorlar. Asya’dan Avrupa’ya kadar, Pakistan’da çok müdavimlerimiz vardır. Çin’de vardır, Çin’e gözleme gönderdik, Amerika’ya, İngiltere’ye, Almanya’ya gönderdik” diye konuştu.

DÜNYACA ÜNLÜ SİTELERDEN ÖDÜL
Dünyanın en büyük uluslararası sitelerinde en çok yıldız alan restoran olmayı başaran Başusta, gözleme restoranı ile Avrupalılar tarafından en çok yıldız alan mekan oldu. Çin’den de başarılı lezzetleri karşısında teşekkür plaketi alan Başusta, “Çin’de Asya ülkelerinin kullandığı gezgin sitesi Asya’dan insanlar tatile çıkarken bu siteyi baz alarak gezip dolaşıyorlar. Başta gittikleri yerler tarihi yerler, konaklama ve yiyecek ile içecek yerleri. Biz de Topchose’da 2 bin 600 restoran arasında İzmir’de 2014’ün en iyi restorandı seçildik ve bize teşekkür mektubu gönderdiler” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE İLK DEFA BİR BUÇUK GÖZLEME YAPTI
Müşterilerinin gözlemeyi doya doya yemelerini istediklerini belirten Cevdet Başusta, gözlemeyi Türkiye’de ilk defa tek ve bir buçuk şeklinde porsiyonlara bölerek servis imkanı sunduğunu ifade etti. Müşterilerinin bunu duyması ile çok memnun olduğunu anlatan Başusta, şunları söyledi: “Bir buçuk gözlemenin içine malzemeyi daha çok koyarak bir yarım yufka ilave ederek büyütüyoruz. Çünkü müşteri çok aç oluyor, gözlemeyi çok sevenler oluyor. Saatlerce yemek yemeyip gözleme yemek istedikleri için tam doymak istiyorlar. Dolayısıyla biz de öyle bir şey yaptık, çok da beğeniyorlar ve memnun kalıyorlar.”

24 AYAR GÖZLEME
Müşterilerine 500 çeşidin yanı sıra damak tatlarına göre de her türlü gözleme yaptığını belirten Başusta, “Menümüzde 500 seçenek diye belirtiyoruz ama kendi kombinasyonunu müşteri kendisi yapabiliyor. Damak tadına göre istediğini seçebiliyor. Hayal ettikleri her gözlemeyi yapıyoruz. Geliyor mesela ‘Ben 24 ayar bir tane gözleme istiyorum.’ 24 ayar gözlemenin içinde tamamen mevsimsel otları, karışık peynir ve mantar vardır. Ve ‘yok’ diyemiyorsun müşteriye” dedi.

CANAN KARATAY’A MESAJ
Gözlemenin kilo aldırmadığına dikkat çeken ünlü gözlemeci Cevdet Başusta, doktor Canan Karatay’a da bir mesaj gönderdi. Gözlemeyi zeytinyağı ve faydalı otlarla hazırladıklarını belirten Başusta, “Kilo aldırıyor diyorlar ama ben ona inanmıyorum. 5 yıldır her öğle vakti gözleme yiyorum ve böyleyim sürekli. Katkı kullanmadığın sürece ürünün kendisini yediğin sürece sağlıklı beslenme şansın vardır” dedi.

GÖZLEME DE BOYOZ GİBİ İZMİR'İN MARKASI OLACAK
Küçücük bir dükkandan dünyaya adını duyuran Cevdet Usta, hedefinin üretimi tek noktaya çekip fabrikasyon sistemine geçerek franchising ağını genişletmek olduğunu söyledi.
Gözlemenin ileride İzmir ile anılacağını ifade eden Başusta, “İzmir’de bir boyoz ne kadar popülerse, kendini kabul ettirmişse gözleme de o şekilde damak lezzetiyle kendini kabul ettirecek” ifadelerini kullandı.

“ANNE GÖZLEMESİ GİBİ”
Başusta, müşterilerin en fazla karışık spesiyal gözleme çeşitlerinden patates kaşar, kavurma kaşar mantar, meksikan, köri ve soya soslu gözlemeleri tercih ettiğini belirtti.
Ramazan da meşhur gözlemeciye gelen müşteriler ise gözlemeyi ‘anne gözlemesi gibi’ diyerek tadıyla buluşuyor.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.