Ramazan sofralarında erişte bereketi

Ramazan sofralarında erişte bereketi

Anadolu'da, kadınların kendi yoğurdukları hamuru kurutup keserek yaptıkları erişte, tok tutması nedeniyle özellikle sahurda tercih ediliyor.

Kırşehir'de kadınların yaptığı geleneksel lezzet erişte, tok tutması nedeniyle sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Anadolu'da kadınların kendi yoğurdukları hamuru kurutup kesmeleriyle üretilen erişte, ramazan ayında daha fazla ilgi görüyor. Tok tutma özelliği nedeniyle özellikle sahurda tercih edilen erişte, kadınların çalıştığı işletmelerde yoğun mesai sonucu üretiliyor.

Özellikle sahurda yenilen sade eriştenin yanı sıra boncuklu adı verilen çeşit ve sebzeli çeşitleri de bulunan erişte için günler öncesinden sipariş veriliyor. Yurt içi taleplerinin yanı sıra yurt dışında yaşayan gurbetçilerin siparişlerine de yetişmeye çalışan üreticiler, bugünlerde yoğun mesai harcıyor.

Kimi vatandaşlar hazır yapılmış erişte satın alırken, kimileri de malzemelerini kendileri hazırlayıp erişte yaptırıyor.

Dört arkadaşıyla kurduğu işletmede erişte üreten 55 yaşındaki Hacer Yılmaz, genelde yufka ve gözleme işiyle uğraştıklarını, ramazan ayında baklava, erişte ve kadayıfa yöneldiklerini belirtti.
"Ramazanda erişteye rağbet çok"

Ramazan ayında en çok erişte siparişi aldıklarını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Yufka, gözleme, su böreği, baklava, erişte, kadayıf yapıyoruz. Ramazanda erişteye rağbet daha çok. Kadayıf, yufka ve baklavaya da ilgi var ama erişteyi insanlar daha çok istiyor. Tok tutsun diye erişte sahurda daha fazla yeniyor. Taleplere yetişemiyoruz. Yurt dışından da talep oluyor. Az önce 5 kilo Almanya'ya verdik. Yurt dışından da çok istiyorlar. Yaz aylarında Almanya, Hollanda, Fransa'daki hemşehrilerimizden siparişler alıyoruz. İzne gelenler yaptırıp götürüyor. Ramazan yaz ayında olduğu ve gurbetçiler de bu aylarda geldiği için onlar da çok fazla miktarda hamur işi ve erişte alıyorlar."AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.