'Rakka'da sivil kaybı minimuma indirmek için üstümüze düşeni yapıyoruz'

'Rakka'da sivil kaybı minimuma indirmek için üstümüze düşeni yapıyoruz'

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Kennedy,"Sivil kayıplarını ve sivil etkilenmelerini minimuma indirme konusunda biz üstümüze düşeni yapıyoruz" dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizinden Sorumlu Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Kevin Kennedy, ABD-PYD/PKK'nın Rakka operasyonu nedeniyle sıkışmış durumda olan, herhangi bir yere gidemeyecek durumdaki sivillerle ilgili, "Bildiğim üzere en son yapılan incelemeler ve yapılan çalışmalar esnasında sonucunda 660 bin gibi bir rakam söz konusu. Rakka'da yaşayan insan sayısı ve bunun yaklaşık 200 bine yakın bir sayı gibi de bir yerinden edilme, yerinden edilecek olan insan beklentisi var." dedi.

Kennedy, BM'nin Gaziantep'teki ofisinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ziyaretini gerçekleştirdiğini anlattı.

Ankara'da dün hükümet yetkilileriyle ve diğer sivil toplum kuruluşu öncüleriyle görüştüğünü belirten Kennedy, Gaziantep'te de Suriyeli sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle de bir araya geldiğini ifade etti.

Kennedy, Suriye'ye insanı yardım sevkiyatlarının Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak olmak üzere 4 farklı ülkeden yürütüldüğünü aktararak, dolayısıyla Türkiye'nin çok önemli bir role sahip olduğunu ve buradan yapılan insani yardımların büyük bir payı oluşturduğunu belirtti.

Ziyaretleri sırasında yerli ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile BM temsilcileriyle de bir araya geldiğini dile getiren Kennedy, şunları söyledi:

"350'nin üzerinde BM ve diğer sivil toplum kuruluşlarını kapsayan bir büyük operasyon yürütülmekte. Ankara'daki ziyaretlerim esnasında Türk hükümetinin göstermiş olduğu önemli ev sahipliği, insani yardıma sunmuş oldukları katkılardan dolayı tekrardan teşekkürlerimizi belirttik. İnsani yardım sevkiyatlarının daha geniş kapsamda ve daha kolay bir şekilde nasıl yürütülebileceğini konuştuk. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Önemli bir ziyaretti. Dolayısıyla da önemli görüyorum. Tabii ki Gaziantep'te de bu anlamdaki ziyaretim esnasında özellikle Suriyeli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüştüm, onların da bu anlamda şikayetlerini, yorumlarını ve taleplerini dinleme fırsatım oldu."

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kennedy, Rakka'da bir askeri operasyon başlatıldığını belirten bir gazetecinin, "Rakka'da bu anlamda sıkışmış durumda olan sivilleri sormak istiyorum. Bildiklerinizi öğrenmek istiyorum. Özellikle de Amerikan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin yapmış olduğu hava operasyonlarından aynı zamanda sivillerin etkilendiğini ve bu anlamda zarar gördüğünü iddia eden duyumlar alıyoruz. Özellikle sivillerin etkilenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Benzer durumda özellikle Deyrizor'daki sivil etkilenmeleri konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"7. yılına giren Suriye krizi esnasında binlerce insan hayatını kaybetti ve bu anlamda bunların çoğunluğunu siviller oluşturmakta. Tabii ki sivil kayıplarını ve sivil etkilenmelerini bu anlamda kimse istemez ancak bizim üstümüze düşen görevlerden bir tanesi de aynı zamanda bu krize müdahil olan ve aynı zamanda askeri operasyonları yöneten her taraf ile bütün taraflar ile iletişim halindeyiz. Dolayısıyla da bu sivil kayıplarını ve sivil etkilenmelerini minimuma indirme konusunda biz üstümüze düşeni yapıyoruz. Deyrizor için de aynı şey geçerli. Dolayısıyla da şu an yapılan askeri operasyonlar konusunda çok daha farklı bir yorum getiremeyeceğim."

"200 bine yakın insan yerinden edilecek"

Kevin Kennedy, sıkışmış durumda olan, herhangi bir yere gidemeyecek durumdaki sivillerle ilgili bir hazırlık, bir önlemlerinin bulunup bulunmadığı konusunda da şunları kaydetti:

"Bildiğim üzere en son yapılan incelemeler ve yapılan çalışmalar sonucunda 660 bin gibi bir rakam söz konusu. Rakka'da yaşayan insan sayısı ve bunun yaklaşık 200 bine yakın bir sayı gibi de bir yerinden edilme, yerinden edilecek olan insan beklentisi var. Suriye'de hali hazırda zaten 6 milyonun üzerinde yerinden edilmiş, yaşadığı yerden başka yere göç etmek zorunda bırakılmış insanlar var. Bu aynı zamanda Suriye nüfusunun 3'te 1'ine tekabül ediyor. Rakamlar üzerinde konuşurken bunları da göz önüne almak gerekiyor. Özellikle son zamanda Rakka'nın kuzeyine doğru yerinden göç eden insanların bu anlamda geldiğini görüyoruz. Onların insani temel ihtiyaçlarını hem Birleşmiş Milletler vasıtasıyla, hem de diğer sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda yapmış olduğu çalışmalarla karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle insani yardımlar, Irak ve Şam'dan, ülke içerisinden tedarik edilmekte. Aynı zamanda havayoluyla da aynı zamanda uçaklarla bu anlamda insani yardımlar ulaştırılmakta."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.