PYD'nin Türkmenlere zulmü sürüyor

PYD'nin Türkmenlere zulmü sürüyor

PYD, Türkmen köylerini dozerlerle yıkıyor.

 Tehcir duyulmasın diye halk Türkiye'ye değil iç göçe zorlanıyor. Cep telefonları toplanıyor. Türkmenler, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların barınma alanı olarak insani nedenlerle uzun süredir üzerinde durduğu Suriye rejimi uçuşlarına yasak güvenli bölgenin, Türkmen nüfus üzerindeki IŞİD ve PYD tehdidine karşı önemli bir işlev göreceğini düşüncesinde.​​    

Suriye'de PYD, Türkmenleri 'Yerlerinizden ayrılmıyorsanız okul ve evlerinizi bombalaması için koalisyona koordinat vereceğiz' diye tehdit ediyor. Türkmen köyleri dozerlerle yıkılıyor. Türkmen tehciri duyulmasın diye halk, Türkiye'ye değil iç göçe zorlanıyor. Zorla göçün yerleri belirlenmesin diye de halkın elinden cep telefonları alınıyor.Cerablus-Azez arasında oluşturulacak güvenli bölge, IŞİD ve PYD baskısından bıkmış Türkmenler için hayati bir fırsat olacak.

Zorla göç ettirmeye devam ediyor

Suriye'nin kuzeyindeki Azez-Cerablus arasında insani nedenlerle oluşturulması öngörülen güvenli bölge, Türkmen köyleri üzerindeki IŞİD ve PYD tehdidinin bertaraf edilmesinde de etkili olacak. Türkmenler, Suriye'de oldukça dağınık bir coğrafyada yaşıyor. Nüfuslarının 3'te 2'si, Rakka'nın kuzeyinde yoğunlaşıyor. PYD, geçen ay Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad'ı IŞİD'ten alarak, Kürt nüfusun yaşadığı Cezire ile Kobani (Ayn el Arab) bölgelerini birleştirmişti. Ardından Tel Abyad'taki Türkmenler 'bölgeyi terk etmeleri, aksi takdirde koalisyon uçaklarının hava saldırısı düzenleyeceği' tehdidiyle zorla göç ettirilmeye başlandı. Sadece Tel Abyad'ın 20 kilometre güneyindeki Hammam Turkuman ve Al Iveyyid köylerinden yaklaşık 750 kişi, Türkiye'ye ve Rakka'nın çeşitli bölgelerine göç etti. PYD, şu anda da Türkmenleri zorla göç ettirmeye devam ediyor.

Hedef Sırrın bölgesi

Rakka'ya bağlı Tel Abyad ve Ayn İssa beldelerinin arasındaki Suluk bölgesinin batı kısmı ve Kobani-Rakka merkez arasındaki Sırrın beldesinde bulunan Türkmen köyleri IŞİD'in elinde bulunuyor. Rakka'nın kuzeyinde bunun dışında kalan bölge ise PYD'nin kontrolünde. PYD kaynakları, Telabyad'ı alan PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki ilerleyişinde sıradaki hedefin Rakka iline bağlı Sırrın olabileceğini belirtiyor. PYD'nin buradan sonra da Cerablus'a sıçrayarak, Kobani ile Afrin 'kantonlarını' birleştirmeyi amaçladığı tahmin ediliyor.
 
Türkmen tehciri duyulmasın diye halk, Türkiye'ye değil iç göçe zorlanıyor.
Yeni tehcir dalgası
Sırrın, Kobani-Rakka merkez arasında, Fırat'ın doğu kıyısında yer alıyor. Hem Sırrın hem Cerablus çevresi Suriye Türkmenleri'nin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri. Bu bölgelerin de PYD'nin eline geçmesi halinde Türkmenler, yeni ve çok daha büyük bir tehcir dalgasıyla karşılaşacaklarından endişe duyuyor. Türkmenler, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların barınma alanı olarak insani nedenlerle uzun süredir üzerinde durduğu Suriye rejimi uçuşlarına yasak güvenli bölgenin, Türkmen nüfus üzerindeki IŞİD ve PYD tehdidine karşı önemli bir işlev göreceğini düşüncesinde.

Dünya duymasın diye...

Suriye Türkmen Meclisi üyesi ve Suriye Türkmenleri Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Ekrem Dede, tehcirin uluslararası arenada duyulmasını engellemek için halkın Türkiye'ye değil, iç göçe zorlandığını ve bazı köylerin boşaltıldıktan sonra halkın bir daha geri dönmesini engellemek için dozerlerle yıkıldığını söyledi. "Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmasını özellikle istiyoruz" diyen Dede, güvenli bölgenin hem burada yaşayan Türkmenlerin gelecekte maruz kalabilecekleri tehcire karşı önlem olacağını, hem de Rakka'daki Türkmenleri PYD tarafından IŞİD'in eline sürülmekten kurtaracağını dile getirdi. Dede, "Şimdiye kadar güvenli bölge oluşturulmuş olsaydı Türkmenler Türkiye'deki kamplar yerine bu bölgedeki yerleşimlerde kalacaktı, hem de IŞİD tehlikesinden uzak olacaktı" dedi.

PYD sadece burdan 8 bin 200 insanı sürgün etti

Tel Abyad Meclis ve Yerel Belgelendirme Komitesi Üyesi Ahmed el-Hac Salih, PYD güçlerinin Suluk'un 5-6 kilometre güneyindeki 'Hammam Türkmen Şemelli' ve 'Hammam Türkmen Cenubi' beldelerindeki 8 bin 200 Türkmen zorla göç ettirdiğini söyledi. PYD'ye direnen Türkmenlerin tehdit edildiğini belirten Salih, “PYD'nin Resulayn Kanton Başkanı Hüseyin Koçer, 'Yerlerinizden ayrılmıyorsanız okul ve evlerinizi bombalaması için koalisyona koordinat vereceğiz' diyor. Halk, Koçer'in tehdidinden dolayı sığındığı okulları boşaltarak, 12 saat içinde güvenli gördüğü yerlere göç etti. PYD, göç edenlerin ve beldedekilerin cep telefonlarını ellerinden aldı ki tehciri belgeleyemesinler" diye konuştu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.