PYD'nin hedefi Lazkiye Limanı

PYD'nin hedefi Lazkiye Limanı

PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki koridoru Lazkiye Limanı'na kadar uzatmayı hedeflediği iddia edildi...

Sınırda PYD'nin IŞİD'in kontrolündeki Tel Abyad'ı ele geçirmesinden sonra 'etnik temizlik' iddiaları haberleri güncelliğini koruyor. Türkiye, yaşanan gelişmeler karşısında tavrını net olarak açıkladı. PYD'nin Tel Abyad'ı almasından sonra bölgedeki ilerleyişini sürdürüceği belirtilmişti. Son iddialara göre ise PYD koridoru Lazkiye Limanı'na kadar uzatmayı hedefliyor.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Sınırdaki PYD ve IŞİD tehdidine ilişkin Ankara'da gerçekleşen zirvelerde, güvenlik birimlerinin sunduğu raporlar üzerinden analizler yapılıyor. İşte, 911 kilometrelik Suriye sınırının yüzde 70'i yani 632 kilometrelik bölümünün PYD/PKK kontrolüne geçtiği vurgulanan raporlardan çarpıcı detaylar:

AMAÇ İRTİBATI KESMEK

Suriye'nin kuzeyinde etnik temizlik yapılmaya çalışıldığı belirtilen raporda, PYD/ PKK'nın, önlem alınmadığı takdirde, koalisyon güçlerinin de desteğiyle Lazkiye Limanı'na kadar bir koridor oluşturabileceğine dikkat çekiliyor. Bu durumun "Türkiye'nin Ortadoğu ile irtibatının tamamen kesilmesi" anlamına geldiği belirtiliyor.

ETNİK TEMİZLİK VAR

Koalisyon ülkelerinin hava harekâtlarıyla bölgede bir Arap ve Türkmen tehciri yapılmaya çalışıldığı da raporlarda dikkat çekilen konular arasında. Bölgede PYD/PKK eliyle köy boşaltmaların artarak devam etmesi beklenirken, toplantılarda koalisyon uçaklarının yaptığı hava harekatlarına da dikkat çekiliyor. 23 Eylül 2014 ile 1 Temmuz 2015 tarihleri arasında Suriye'ye koalisyon uçaklarının toplam bin 900 hava harekâtı yaptığı, bunun bin 760'ının bizzat ABD tarafından yapıldığı belirtiliyor. Raporlara göre, bin 900 hava harekâtının bin 140'ı Kobani olarak bilinen Ayn El Arap'a yapıldı. Kobani'ye yapılan ve bölgede göçe neden olduğu tartışılan hava harekâtlarını sadece ABD'nin yapmasının da dikkat çekici bir başka detay olduğu ifade ediliyor. Esad rejimi ve IŞİD saldırılarına maruz kalan Türkmen şehri İdlip'e sadece 17 hava harekâtı yapılması ise, "Türkmen ve Arap tehcirini" güçlendiren bir başka detay olarak görülüyor. Raporlara göre, önceden IŞİD, YPG kıyafetleriyle bölgede saldırılar düzenlerken, şimdi YPG Türkmen ve Arapları göçe zorlamak için aynı taktiği uyguluyor.

yeni akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.