Psikiyatrist Ulusoy uyardı: Ramazanda bu iki ölümcül hatayı yapmayın

Psikiyatrist Ulusoy uyardı: Ramazanda bu iki ölümcül hatayı yapmayın

Psikiyatri uzmanı ve yazar Mustafa Ulusoy, ramazanda iki ölümcül hataya dikkat çekerek uyardı

Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazanın ilk teravih namazı, bu akşam ülke genelindeki camilerde kılınacak. Ardından ramazanın ilk orucu için gece sahura kalkılacak ve yarın ilk iftar yapılacak.

Psikiyatri uzmanı ve yazar Mustafa Ulusoy, ramazanda yapılan iki büyük hatanın sonuçlarını anlattı. Uykusuzluğun kaygı bozukluğu ve depresyona yol açtığını ifade eden Ulusoy, ''Beyin hücreleri şişiyor bu da insanı mutsuz, halsiz, enerjisiz hissettiriyor'' dedi.

'YATMAYI 11'DEN SONRAYA ASLA SARKITMAYIN'

Ulusoy sözlerine şu şekilde devam etti;

"34 yıllık psikiyatri hayatımda bana garip gelen, böyle olmaması lazım dedirten bir gözlemim var. Ramazan’da depresyon ve kaygı bozuklukları artıyor. Buna insanların asabileşmesini de katabiliriz. Bunun sebebi de uykunun tepetaklak edilmesi.

"Birinci ölümcül hata sahura kadar oturmak. Bu, beyindeki toksinlerin temizlenme vakti olan yatsıdan hemen sonra başlayıp gece yarısına kadar devam eden zamanı uyanık geçirerek beynin toksinlerini temizleme işlevini engelliyor. Yatmayı 11.00'den sonraya asla sarkıtmayın.

KERAHET VAKTİNDEKİ UYKU BEYİN ÖDEMİNE YOL AÇIYOR

"İkinci ölümcül hata imsak vakti gelip de ezanlar okununca namaz kılanların hemen namazı kılıp kılmayanların da direkt yatağa gitmesi. Bu kerahet vaktinde uyumak demek. Kerahet, güneş doğma vaktinde başlayıp yaklaşık kırk beş dakika süren zaman dilimi. Mesela güneşin ramazanın birinci günü İstanbul’da doğma zamanı 7.15 Kerahet vakti, 7.15'de başlar 8.00 gibi biter. İşte 7.15 ile 8.00 arasında uyku beyin ödemine yol açıyor yani beyin hücreleri şişiyor bu da insanın mutsuz, halsiz, enerjisiz hissettiriyor. Bu elbette Ramazan’a mahsus değil. Hz. Peygamberin (sav) bir kere bile bu vakitte uyumadığı bilinir.

Şiddetle önerim bu vakitte Ramazan’da ve Ramazan dışında uyanık kalın. Bunun yolu oldukça erken yatıp uykuyu iyice alarak sahura kalkmak. İsteyen kerahet vakti bitiminde uyuyabilir. Yani ramazanın birinci günü için konuşursak isteyen 8.00'den sonra birkaç saat uyuyabilir.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum