Potoçari Anıt Mezarlığı'nın 12. yılında tören düzenlendi

Potoçari Anıt Mezarlığı'nın 12. yılında tören düzenlendi

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının defnedildiği mezarlığın açılışının 12. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nın açılışının 12. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

 Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa şehri yakınlarında bulunan Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törene Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, kurban yakınları ve vatandaşlar katıldı.
 
Yağmura rağmen Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen kurban yakınları ve vatandaşlar, dua edip saygı duruşunda bulundu.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, burada yaptığı konuşmada, 12 yıl içerisinde Potoçari Anıt Mezarlığı'nda sadece beyaz mezar taşlarının değiştiğini, buraya defnedilen soykırım kurbanlarının sayısının her yıl arttığını söyledi.
 
Anıt mezarın evrensel bir yer olduğunu kaydeden Durakoviç, "Biz yaşayanlar içinse burası, içinde yaşadığımız acıyı sürekli bizlere hatırlatan bir yer. Biz öldükten sonra da devletimizin buraya sahip çıkacak olması çok önemli" ifadesini kullandı.
 
Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatica Mehmedoviç de burasının, kendileri için kutsal bir yer olduğunu vurgulayarak soykırımın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hala birçok kurbanın bulunamadığına işaret etti.
 
Masum insanları öldüren, toplu mezarlara gömen çok sayıda kişinin özgürlükle ödüllendirildiğini belirten Mehmedoviç, "Kurbanlar ise kendi acılarıyla yaşamak zorunda. Katiller cezalandırılmadıkça, bu yeni katliamları ve soykırımları teşvik eder" şeklinde konuştu.
 
6 bin 377 soykırım kurbanının mezarı bulunuyor
 
Eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından 12 yıl önce açılan Potoçari Anıt Mezarlığı'nda bugün 6 bin 377 soykırım kurbanının mezarı bulunuyor.
 
Potoçari Anıt Mezarlığı'nı bugüne kadar ziyaret edenler arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun gibi çok sayıda lider bulunuyor.
 
Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Sırp komutan Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi.
 
İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledilip toplu mezarlara gömüldü.
 
Toplu mezarlarda bulunan kurbanların kalıntıları kimlik tespit işlemlerinin tamamlanmasının ardından, her yıl 11 Temmuz'da düzenlenen soykırımı anma törenlerinde Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnediliyor.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.