Platform 111

Geçtiğimiz hafta sonu (1-3 Temmuz) Ankara-Kızılcahamam’da istikbale matuf heyecan verici gelişmelerin haberlerine şahit olduk.

Risale-i Nur’u çalışmalarında referans alan yirmi bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri daha önce ortak akılla ismini belirledikleri “Platform111” çalışmaları düşünceden davranışa, kuvveden fiile geçişinin tescillenmesi oldu.

Başta “Akademik Araştırmalar Vakfı’nın (ADAG)“ öncülük ettiği, YENİSİAD, SETÜD, Yeni Eğitimciler Derneği, GAPDER, İCBA, KARVAK, Çağrı Derneği gibi Sivil Toplum Kuruluşunun temsilcileri kendi kuruluş faaliyetlerini tanıtan sunumlar yaptılar.
ADAG’ın bilimsel alanda yaptığı çalışmaları, YENİSİAD’ın yurt içi, özellikle yurt dışı gezileri vesilesi ile Risale-i Nur’u tanıtıma vesile olan hizmet izlenimlerini paylaştılar.

Risale-i Nur hizmetleri için özellikle 25 ülkede faaliyet gösteren STK’ların temsilcileri küresel çapta Risale-i Nurların tanıtımları ile ilgili faaliyetlerini anlattılar.
Bir orijinal örnek; Pakistan’da Risale-i Nur Hizmetlerini yürüten, tüzel kişilik olarak faaliyet gösteren “Türkiye Pakistan Akrabalık Derneği” başkanı Mahmut Doğan kardeşimizin anlattıkları enteresandı.
Keza Çare Derneği’nin yine bir çok ülkedeki yardımlaşma faaliyetleri vesilesiyle Risale-i Nurları tanıtmaları fedakârlık örnekleri ile dolu
Pakistan’da birbiri ile çatışan bütün grupların Risale-i Nur’a karşı tutumları müspet olduğu bilgisi verildi. Pakistan’da hem Risale-i Nur, hem toplumsal barışa hem de esas ihtiyaç olan imanların kurtulmasına vesile oluyor.

Platform111 daha önce aile buluşmaları olarak birkaç defa yapılmıştı.  Yakın geçmişte Afyon’da ve hemen akabinde bir ay önce Ankara’da son taslak şeklini almıştı. Bunun için 7 kişilik yürütme kurulu teşkil edildi. Genel Sekreter ve üyelerin görev tanımları belirlendi.

Platform111, kısaca her STK‘nın müşterek çalışmalarda yer almalarını sağlamak, işbirliklerini geliştirmek, ortak projeler yapmak, gündemde ilgi alanına giren konularda kamuoyuna açıklamalarda bulunacak.
Platform111, yeni katılımlarla genişleyecektir. Bilgi ve deneyim paylaşımı, tüzel kişilik dayanışması sağlanacaktır.

STK’ların faaliyetlerinin ortak bir web sitesi üzerinden paylaşımı, faaliyetlerinin takibi, performans kriterlerine göre ölçümü, aktivitelerin hızlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Her STK yasal prosedürleri masa başında değil uygulama olarak yerine getirmenin ötesinde haftalık periyotlarda neler yaptığını rapor edecek, iki yılda bir zorunlu genel kurul yapıp yıl boyu pasif kalamayacaktır.

Nasıl ki, İhlas Risalesinde belirtildiği üzere üç elifin bir çizgide buluşması üç yerine yüz on bir kuvvetinde bir netice hasıl oluyor. Aynen öyle de; tüzel kişilikler de aynı maksat için bir çizgi üstünde buluşarak kendi güçlerinin üzerinde neticeler elde etmesi mümkün olacaktır. Bireylerin birlikteliğinden elde edilen sinerjinin Risale deyimiyle yüz on bir sırrı, şimdi de STK’larla katlamalı olarak meydana gelecek şekilde hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır. Kuvveden fiile, söylemden eyleme geçmesinin önemli bir adımı atılmış oldu.

Birinci gün Tarkan Zengin’in “Aile İçi İletişim” semineri ile başladı
İkinci gün “Platform 111” toplantısı gerçekleşti.
Platformun Yürütme kurulunun yaptığı çalışmalar, organizasyon yapısı, görev tanımları hakkında bilgi verildi. STK’ların platform içinde katkıları, sorumlulukları müzakere edildi.

Daha sonra yine müşterek bir program “Yüksek öğrenim Yaklaşımıyla Risale-i Nur” konulu panel yapıldı.

Prof. Dr. Nusret Şekerdağ'ın yönettiği panelin konuşmacıları; Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Dr. İsmail Benek ve genç akademisyen M.Akif Yazıcı’ydı.

Bütün istidatlar, maddi ve mânevi sermayenin, sanat erbabının, estetiğin, gönüllülüğün, velhasıl toplumsal dinamiklerin bir çok unsurlarını bir arada gördük.

İstikbale ümitvar bakabilmenin müşahhas örneklerinden ve müjdeli gelişmelerinden haberdar olduk. Elhamdülillah…

İlgili haber: https://www.risalehaber.com/news_detail.php?id=111723

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum