Peynir, şartları uyan her yerde satılabilir

Peynir, şartları uyan her yerde satılabilir

Bakanlık,tepki gösteren esnaf ve yöresel üreticilere peynir tebliği ile ilgili açıklama yaptı.

Ambalajsız peynir satışının yılbaşından itibaren yasaklanacak olması birçok kesimden tepki alınca, Bakanlıktan açıklama geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'Peynir Tebliği' ile belirlenen şartların yanlış yorumlandığını bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, peynirlerin, tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda her yerde satışa sunulabileceği belirtildi. 10 derecenin altındaki sıcaklığın sağlanması, hijyene uygun taşıma ve muhafaza şartlarının sağlanması halinde pazar ve benzeri yerlerde satışa engel bir durum olmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliye gibi şartların sağlanması halinde peynir her yerde satışa sunulabilecektir. Peynir satışı yapmak isteyenler, hazır ambalajdaki (büyük teneke ambalaj gibi) peyniri ambalajından çıkarıp gıda ile temasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarak daha küçük miktarlarda markette veya başka satış yerinde satışa sunabilirler. Bu durumda Etiketleme Yönetmeliğinin belirlediği bazı zorunlu bilgilerin (gıdanın adı, bileşenler listesi, alerjen bileşenler, son tüketim tarihi, üreticinin veya ambalajlayan, ithalatçı veya dağıtıcının adı veya ticari unvanı ve adresi, menşe ülke) tüketicinin görebileceği yerde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca müşterinin talebi halinde tüm zorunlu etiket bilgileri tüketiciye sunulacaktır. Ancak tüketicilerin yanıltılmaması adına peynirler 'köy peyniri', 'geleneksel peynir', 'doğal peynir', 'çiftlik peyniri' gibi ifadelerle satışa sunulamayacaktır.”
Van peyniri ne olacak?

Açıkta peynir satışını yasaklayan tebliğe ilk tepki, Van, Urfa, Erzurum gibi illerde üretilen yöresel peynirler için dillendirilmişti. Van otlu peynirini üretenler, “Van peynirini vakumlarsak bozulur. Bu yöresel peynirdir, ticari değil” diye tepki göstermiş, diğer üreticiler de ambalaj maliyetinin fiyatları artıracağını ifade etmişti. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de “Bizim kültürümüzde peynir tadına bakılarak alınır. 100 gram peynir alan ne yapacak?” diye karşı çıkmıştı.

Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.