Peygamberlere Risale-i Nur’daki ölçülerle bakılabilirse nurun ala nur olur

Peygamberlere Risale-i Nur’daki ölçülerle bakılabilirse nurun ala nur olur

Akit yazarı Latif Erdoğan

Risale Haber-Haber Merkezi

Akit yazarı Latif Erdoğan, Risale-i Nur’daki peygamberlere dair ölçü ve kriterlere dikkat çekti.

Peygamberlerin beşeri yanlarını ele alan ve tarihi verilerle bize onları anlatan çalışmaların meselenin bilgi yanını teşkil eden önemli eserler olduğunu belirten Erdoğan, Kur'an ve sünnete müraccat etmeninin öneminde dikkat çekti. Erdoğan, "onların manevi cephelerini perde perde açan asıl kaynaklar okunmadıkça, kısas-ı enbiya türü eserlerden elde edilecek istifade oldukça azalır ve peygamberleri diğer insanların hepsinden üstün kılan asıl referanslardan uzaklaşılmış olunur. Bu sebeple de mutlaka Kitap ve Sünnete müracaat ederek, peygamberlerle ilgili düşüncelerimiz, bilgilerimiz test edilmeli, onlarda anlatılanlarla bizim idrakimize yansımış olanlar arasındaki boşluklar doldurulmaya çalışılmalıdır. Bu meyanda ölçülerini, kriterlerini doğrudan Kitap ve Sünnetten alan eserler de mutlaka üçüncü derecede referans olarak kullanılmalı; yine idrakimize yansıyan bilgiler bu referanslarla da test edilmeli, varsa eksiklikler giderilmeli, varsa yanlışlar düzeltilmelidir" dedi.

Peygamberlerin hayatının öncelikle Kur’an’dan araştırılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "konuyla ilgili metin çalışmaları yapılmalıdır. Ayetlerde geçen her kelime ve kavram Kur’anilik noktasından ele alınmalı, Kur’an’ın bu kelime ve kavramlara yüklediği manalar önce analize sonra senteze tabi tutulmalıdır. Ardından Kütüb-ü Sitte gibi sahih kaynaklara müracaat edilerek konuyla ilgi nebevi yorumlara, sahabe görüşlerine ulaşılmalıdır. Yeterli kültürel alt yapımız yok ve bunu kendimiz yapamıyorsak, konu Hafız İbn-i Kesir’in Kısas-ı Enbiya eseri gibi bir eserden takip edilmelidir. (Bu bağlamda, yeri gelmişken söyleyeyim, bu önemli eser, Peygamberler Tarihi adı altında Hanifi Akın tarafından gayet güzel bir tercüme ile Türkçeye kazandırılmış bulunuyor.) Peygamberleri zahiri yönleriyle böyle bir eserden öğrendikten sonra, mutlaka onların batıni yönlerini de İbn-i Arabinin Fusus’u gibi bir eserden araştırmalı, böylece zahir- batın bütünlüğüne ulaşılmalıdır" şeklinde yazdı.

Risale-i Nur'u da hatırlatan Erdoğan, "Risale-i Nur’da anlatılan Enbiya ile ilgili görüşler ve özellikle On dokuzuncu Sözde ele alınan ölçü ve kriterler perspektif haline getirilir ve bütün peygamberlere bu kriterler zaviyesinden bakılabilirse sanırım bu da nurun ala nur olur. Bu da bizi Nebilere uyma, onların izinde iz sürme hususunda daha azimli, daha kararlı hale getirir" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum