Peygamberimiz'in Kur'ân mukabelesi nasıldı?

Mehmet Bey, mukabele nasıl oluyor? Biz okuyacak mıyız, takip mi edeceğiz? (Rumuz: Seher)
Mukabele karşılık vermek, karşılıklı, birlikte iş yapmak demektir. Bu anlamda "mukabele" Kur'an'ın birlikte okunmasıdır. Yani birisi okurken diğerinin dinlemesidir.

Kur'ân mukabelesi Peygamberimiz'den gelen/kalan güzel bir ibadet biçimidir, onun bize bir armağanı, Kur'ân'la meşgul olmanın bir tarzıdır.

Her zaman Kur'ân'la iç içe olan Sevgili Peygamberimiz'in bu ayda Kur'ân'la meşguliyeti daha da artardı. Hayatta bulunduğu süre içinde Ramazan girdiğinde vahiy meleği Cebrail, Peygamberimiz'in huzuruna gelir. Birlikte Kur'ân'ı okurlardı.

Abdullah bin Abbas bu güzellemeyi şöyle anlatıyor:

"Resûl-i Ekrem Efendimiz Sallallâhü Aleyhi Vesellem, hayır, iyilik, yardım yapma hususunda insanların en cömerdi idi. Ramazan ayında da Cebrail'le buluştuğu zaman çok daha cömert davranırdı.

"Cebrail her Ramazan gecesi Resulullah ile bir araya gelir, tâ ayın sonuna kadar Resulullah ona Kur'ân'ı okur, dinletirdi.

"Cebrâil'le buluştuğu günlerde Resulullah hayır-hasenat hususunda esen rüzgârdan daha cömert olurdu."

Bu durumda Kur'ân dinlerken sanki Peygamberimiz okuyor da ondan dinliyor, sanki Cebrail Aleyhisselâmdan işitiyor, hatta Cenâb-ı Hak'tan duyuyor gibi bir huşû içinde bulunmaya çalışırız.

Mukabelede biz okuyarak başkaları dinleyeceği gibi, bir başkasının okuduğu Kur'ân'ı da dinleyebiliriz. Her ikisi de mümkündür. Önemli olan Kur'ân'la meşgul olmaktır.

Astım spreyi orucu bozar mı?

Sayın Paksu, astım hastalarının ilaç olarak ağızdan aldıkları hava orucu bozar mı? Bu kişiler oruçlarını fidye olarak ödeyebilir mi? (Rumuz: Şifa)

Astım hastalarının kullandığı spreyden, bir kullanımda çok az bir miktarı ağza sıkılıyor. Geriye kalan önemli bir kısmı ağızda ve nefes borusunda emiliyor. Bu miktarın ise tükürükle mideye ulaştığı hususunda kesin bir bilgi bulunmuyor.

Bir örnek olması açısından abdest alma esnasında ağza su verilirken bir miktar yaşlık ağızda kalabiliyor. Bu kadar bir yaşlığın mideye ulaşması bile orucu bozmuyor.

Bundan dolayı astım hastalarının, rahat nefes almalarını temin için kullandıkları ilaçlı spreyden dolayı oruçlarına bir zarar gelmiyor. Diyanet'in verdiği fetva özetle bu şekilde...

Bununla oruç bozulmadığı için ayrıca fidye vermeye de gerek kalmıyor.

Hisse senedi zekâtı nasıl verilir?

Mehmet Bey, 5 aydır İMKB'de hissemiz var. Üzerinden 1 yıl geçmediği için zekâtını nasıl vermemiz gerekir? (Rumuz: Yardım)

Bir malın üzerinden tam bir yıl geçmeden de zekâtını verebilirsiniz. Böylece o yılın zekâtını peşin olarak vermiş sayılırsınız. Bundan hem fakirin ihtiyacını karşılamış olursunuz, hem de zekâtı Ramazan'da vermekle bire bin gibi daha çok sevap alırsınız.
Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.