Patent kavgası

Patent kavgası

Peynir sektöründe patent ürün kavgası çıktı. 50 milyon lira yatırımla Muratbey firmasının ürünü burgu, 20 davaya konu oldu.

TPE'den endüstriyel patent alınan ürün için diğer üreticiler de iptal davası açtı. Firma ise patenti için hukuk mücadelesi başlattı.

Muratbey peynirlerinin inovasyon ürünü olan burgu peyniri 2. yılında 20. davayı gördü. 50 milyon liralık yatırımla piyasaya sürülen Muratbey burgu peyniri, piyasada büyük bir dava savaşını da başlattı. Ürün için endüstriyel tasarım patenti alan firma, başka bir firmanın da benzer ürün ile Türk Patent Enstitüsü'den (TPE) patent almasıyla şok yaşadı. Firma TPE'yi kopya ürüne endüstriyel patent verdiği gerekçesiyle mahkemeye verdi. Muratbey burgu ürünü 4 adet 5 milimetre çapında peynir dilimlerinin birleştirilmesi ile oluşuyor. TPE'den diğer patent alan firma ise tek bir parça üzerinden aynı şekil ile patenti aldı.

20 DAVA VAR

Davalar bununla da bitmedi. Rakip firmalar Muratbey burgu için verilen endüstriyel patentin iptali için dava açtı. Gerekçe ise ürünün şeklinin anonim olduğu iddiası. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol'a göre inovasyon olan ürünün kendisi. Şekli değiştirilerek yapılan diğer ürünün patent alması kabul edilemez. Erol Türkiye çapında taklit ürünler ile dava savaşı başlatıklarını belirtti. Kendilerinin 15 dava açtığını belirten Erol karşı taraftan ise 5 davanının hala sürdüğünü açıkladı. Taklitlerin firmalarının zarar verdiğini belirten Erol “Katmadeğerli bir ürün olan burgu ağırlıklı olarak ihracata gidiyor. Aylık ihracat rakamı 1 milyon 250 bin lira” dedi. Ürünün aylık 400 ton satıldığını belirten Erol, taklitler yüzünden 100 tona yakını pazarı kaybettiklerini söyledi.

4'lü burgu için 20 dava

Necmi Erol devletin inovasyona destek verdiğini ama ortaya çıkan ürünün fikri haklarının korunmasında eksik kalındığını iddia etti. Erol “Mona Lisa'nın gerçeği bir tane. Benzerini yapıyorlar. Bilmeyene de gösterirseniz çok fazla ayırteden olmaz. Eğer insanlar bizim dışımızaki ürünleri kullanmaya başlarlarsa ayırtmeye başlıyorlar. Farkına vardığı zaman iş işten geçiyor" dedi.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.