Patates bu yıl yüzleri güldürdü

Patates bu yıl yüzleri güldürdü

Türkiye'nin önde gelen patates üretim merkezlerinden Nevşehir'de, patates bu yıl ürünün bol olması nedeniyle tüketiciyi memnun edecek fiyatlarla satılıyor.

Patates deposu Nevşehir ve ilçelerinde hasat devam ediyor. Geçen yıl verimin düşük olması nedeniyle tarlada 1 liradan satışa sunulan patatesin bu yıl tarladaki kilo fiyatı 60 kuruşa düştü.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl rekoltenin yüksek olması nedeniyle fiyatın düştüğünü söyledi.

Patatesin tarladan çıkış kilogram fiyatının 60 kuruş olduğunu belirten Altınışık, "Yaptığımız hesaplamalara göre patatesin maliyeti kilogram başına 40 kuruşa denk geliyor. Mazot, gübre, işçilik ve elektrik gibi girdilerden dolayı maliyet yükseliyor. Çiftçinin ürünü 60-65 kuruşa satmasını iyi olarak değerlendirmiyoruz ama günü kurtarma açısından daha iyi diye düşünüyoruz" dedi.

Altınışık, geçen yılki verim düşüklüğü nedeniyle patatesin kilosunun tarlada 1 liraya satıldığına işaret ederek, bu yıl fiyatların tüketiciyi sevindireceğini kaydetti.

Geçen yıl patates fiyatları üzerinde spekülasyonlar yapıldığını aktaran Altınışık, sözlerini şöyle bitirdi:

"Geçen sene tüketici 4-5 lira gibi abartılı fiyatlarla patates tüketti ama bu sene ortalama 1,5 lira olmasını bekliyoruz. Geçen yıl patates piyasasında spekülasyonlar oldu. 'Çiftçi pahalı ve karaborsa satıyor' diyenler oldu. Böyle bir şeyin olmadığını geçen yıl açıkladık. Şirketlerin ambarda saklayıp sonradan da büyükşehirlerde yüksek fiyata satması çiftçinin kabahati değil. Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi var, bizim buna müdahale etme şansımız yok."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.