Paşam nedir bu çoban senaryosu?

Hatay’ın Yarpuz Yaylası’nda iki çoban terörist sanılarak öldürüldüler. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, bu durumu şöyle açıkladı: “Askerler terörist sanarak ateş açtı. 2 köylü öldü. Çok üzgünüz.”
Haliyle bu açıklama, PKK’nın Gediktepe saldırısından sonra Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın istihbarat zaafı iddialarına cevap verircesine söylediği “Çoban sandık” ifadelerini hatırlattı.
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un açıklamasına göre, bölgeye gelen terörist grubun sayısı 57, eylemi gerçekleştirenlerin sayısı 23’dü. Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın açıklamasını esas alırsak, çoban sanılan terörist grubun tespiti 23.30 sularında yapıldı.
 
Gecenin bir yarısı, üstelik insansız hava aracı Heronların uçuştuğu saatte ve sınır bölgesinde 50-60 kişilik grubu “çoban” sanan irade, ne hikmetse Hatay’ın Hassa ilçesine bağlı Yarpuz Yaylası’ndaki iki çobanı “terörist” diye vurdu.
Dün gelen bu haber üzerine, terörün tırmandığı günlerde farklı algılara yol açma
mak için kendimde sakladığım bir haberi yazmak ve ilgililere soru sormak farz oldu.
Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında 2 Haziran günü toplanan mini güvenlik zirvesinde komuta kademesi tam kadroydu. Diğer katılımcılar gibi Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da terörle mücadele kapsamında taleplerini iletti.
Paşa özetle dedi ki: “Terör eylemleri tırmanabilir. Gerekli tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz. Ancak, yol kontrollerinin azaltılması ve yayların açılması sıkıntılara yol açıyor.”
 
Genelkurmay başkanının bu sözleri, bir yerde açılıma manifesto niteliğindeydi. Oysa, bu kararları daha önce MGK toplantısında birlikte almışlardı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise geçen yıl açılımı anlatırken, bu iki idari uygulamayı örnekler arasında saymıştı.
Daha sonra (20 Haziran) Tümgeneral Kaya’nın “Çoban sandık” demesi, Başbuğ’un açılım karşıtı sözlerinin sağlamasıydı sanki. Derken, Yarpuz Yaylası’nda iki çobanın ölüm haberi...
 
Gürbüz Kaya kim?
Çukurca’da 7 askerimizin şehit olmasına yol açan mayınların MKE yapımı çıkması üzerine “Sizi sıkıntıya soktuğum için kahroluyorum” diyen Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es’i “Hiçbir sıkıntı yok. Biz aynen planladığımızı uygularız. Kahrolacak bir şey yok” şeklinde teselli eden general.
5 şehit ailesinin suç duyurusu üzerine olayla ilgili başlatılan soruşturma Van’dan Ankara’ya, yani Genelkurmay Askeri Savcılığı’na alındı. 1 yıldır soruşturma sürüyor,“Kahrolacak bir şey yok”  diyen Gürbüz Kaya hala görevde.
Biliyorsunuz, olaydan hemen sonra açıklama yapan Genelkurmay Sözcülüğü, Çukurca’daki mayın patlamasının faturasını PKK’ya çıkarmıştı. O dönemde Genelkurmay’ı yanıltan paşa, şimdi “çoban sandık” lafıyla gündemde.
İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı Tümgeneral Fahri Kır’ın 18 Haziran’da“Eylemler artabilir” sözünden 24 saat geçmeden Gediktepe’de baskın yaşanması, yine Kır’ın 25 Haziran’da yol kontrollerinin azaltılması ve yayla yasaklarının kaldırılmasına dikkat çektikten 3 gün sonra Yarpuz Yaylası’nda iki çobanın terörist diye öldürülmesi, bu süreç içinde birlikte değerlendirilmelidir.
Neler oluyor, birileri izah etmelidir. Özellikle Genelkurmay Başkanı...
Hükümete düşen görevse, ağustos şurasında bunun hesabını sormasıdır. Demokratikleşmeyi tehdit unsuru olarak gören ve siyaseti yeniden projelendirmek isteyen güçlerin TSK içindeki uzantılarını bulup atmasıdır.
Aksi halde kan akmaya devam eder, hem kendi kaybeder, hem masum vatan evlatları...
 
Star

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum