Paris'te Tel Aviv'e izin var Gazze'ye yok

Paris'te Tel Aviv'e izin var Gazze'ye yok

Paris'te geçen yıl Gazze'ye destek gösterilerinin yasaklanmasına rağmen belediyenin plaj etkinliğinde Tel Aviv'i tema şehir seçmesi "çifte standart" tartışmalarına yol açtı.

Fransa'nın başkenti Paris'te geçen yıl İsrail'in saldırdığı Gazze'ye destek gösterilerinin yasaklanması, ancak belediyenin her yaz düzenlediği "Paris plaj etkinliği" kapsamında bu yıl Tel Aviv'i tema şehir seçmesi "çifte standart" tartışmalarını beraberinde getirdi.

Seine nehri kıyısında her yıl bir ay boyunca düzenlenen Paris plaj etkinliğinde bu yıl İsrail'in başkenti Tel Aviv'in tema kent olarak tanıtılacak olması ülkede birçok siyasi ve sivil toplum örgütünün tepkisini çekti.

Etkinliğin iptal edilmesini isteyen gruplar, bu programın özellikle Filistinli bir bebeğin Yahudi yerleşimciler tarafından kundaklandığı bir evde ölü bulunmasından bir ay ve İsrail'in Gazze'de 2 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açan saldırısından bir yıl sonra düzenlenmesini eleştiriyor.

"İsrail'in siyasi çıkarlarına hizmet ediyor"

Karşı çıkan örgütlerin başında bulunan Fransa-Filistin Dayanışma Derneği Başkanı Tevfik Tahani, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, etkinliğin "İsrail'in Filistin'de işlediği suçları örtecek bir pazarlama kampanyası" olduğu iddiasında bulundu. 

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya etkinliğin iptal edilmesini isteyen dernekler adına mektup gönderen Tahani, "Tel Aviv Günü belediyenin yansıttığı gibi sadece kültürel bir etkinlik değil, İsrail'in siyasi çıkarlarına hizmet ediyor" dedi.

Belediye tarafından "şenlik" olarak adlandırılan bir etkinlikte 300'e yakın polisin konuşlandırılmasını, Fransa Başbakanı Manuel Valls'ın dahi programa destek mesajı göndermesini yersiz bulan Tevfik Tahani, "Eğer bu etkinlik gerçekten iki şehir arasında düzenlenen eğlence amaçlı bir faaliyet olsaydı tüm bu takviyelere gerek olmazdı" ifadesini kullandı.

Tahani, geçen yılki Gazze saldırıları sonrası Filistin'e destek amaçlı gösterilerin "şiddet yanlısı" olabileceği sebebiyle Paris Valiliği tarafından yasaklandığını hatırlatarak, "Tel Aviv etkinliğinin Fransa'da İsrail-Filistin meselesine yönelik uygulanan çifte standartlardan yalnızca biri" olduğunu söyledi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.