Parada devrim: Başkanlar kaldırıldı, hayvanlar konuldu

Parada devrim: Başkanlar kaldırıldı, hayvanlar konuldu

Halk tarafından 'liderliklerini yüceltme, devleti kişiselleştirme çabası' olarak yorumlanıyor ve hoş karşılanmıyordu

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, metal paralarda değişikliğe gitti: Kenyatta'nın babasının da aralarında bulunduğu eski liderlerin resimlerinin yerine yaban hayvanlarının resimleri geldi.

Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan Kenya'da iktidara gelenin paralara kendi resmini bastırma hırsı, nihayet yaban hayat sevgisine tahvil edildi.

Yeni basılan metal paralarda ülkenin meşhur yaban hayatının kahramanları boy gösterdi.

'Afrika'nın beş büyüğü' diye nitelenen ve hepsi de Kenya'da kol gezen aslan, fil, gergedan, leopar  ve mandanın ilk üçünün yanısıra zürafa, ülkenin eski üç devlet başkanının — Jomo Kenyatta, Daniel arap Moi and Mwai Kibaki- yerini aldı.

KENYA HALKI ÇOK TEPKİLİYDİ

Geçmiş devlet başkanlarının kendi yönetimleri sırasında paralara profillerini bastırmaları, Kenyalılar tarafından 'liderliklerini yüceltme, devleti kişiselleştirme çabası' olarak yorumlanıyor ve hoş karşılanmıyordu.

kenyapara1.jpg

'UZUN YOL KAT ETTİK'

Kenya'nın ilk lideri Jomo Kenyatta'nın oğlu olan Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, yeni basılan metal paraların büyük bir değişimi simgelediğini ve ulusun ne kadar uzun yol kat ettiğini gösterdiğini söyledi.

TUTULMAYAN SEÇİM VAADİ

2002'de Moi'nin 24 yıllık iktidarını sona erdirmiş olan Kibaki bile seçim kampanyasında paralara kendi resmini bastırmamayı vaat etmiş, ama seçimi kazanınca sözünden dönmüştü.

kenyapara2.jpg

YENİ ANAYASAYA BİLE GİRDİ

Toplumun demokrasi ile insan haklarının güçlendirilmesi talebi ve yoğun tartışmalar eşliğinde 2010 yılında kabul edilen yeni anayasaya, 'ulusal parada hiçbir bireyin resminin yer almayacağı' maddesi bile konuldu. 

SIRA BANKNOTLARDA

2019 yılına girilmesine 20 gün kala Kenya Merkez Bankası anayasanın bu maddesini madeni paralarda yerine getirdi. Yeni basılacak banknotlarda da uygulaması bekleniyor.

'YENİDEN DOĞUŞUN FİZİKSEL İFADESİ'

Merkez Bankası, yaban hayvanları tercihini 'yeniden doğan, müreffeh Kenya'nın fiziksel ifadesi ve çevreye saygının göstergesi' diye açıkladı.

Sputnik

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum