Papa ve Obama'dan 'iklim değişikliği' çağrısı

Papa ve Obama'dan 'iklim değişikliği' çağrısı

ABD'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Papa Franciscus ile ABD Başkanı Obama'nın konuşmalarına iklim değişikliğiyle mücadele çağrıları damgasını vurdu.

ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama, ABD'ye ilk ziyaretini düzenleyen Papa Franciscus'u Beyaz Saray'da resmi törenle karşıladı.

Töreni Beyaz Saray'a davet edilen, aralarında farklı dinlere mensup dini liderlerin de yer aldığı 15 bin civarında kişi de izledi.

Beyaz Saray Güney Bahçesi'nde düzenlenen törene Fiat markalı küçük bir otomobille gelen Papa, kırmızı halıda kendisini bekleyen Obama çifti tarafından karşılandı. Obama, Papa'ya, kırmızı, beyaz ve mavi renkte flamalarla süslenen ve sancak muhafızlarının çevrelediği, kırmızı halı döşenmiş yoldan kürsüye kadar eşlik etti. 

ABD ve Vatikan milli marşları okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

ABD Başkanı Obama, konuşmasında Papa'nın, ABD'nin Küba ile ilişkilerini yeniden normale döndürme gayretlerine verdiği destekten duyduğu minnettarlığı dile getirdi ve Papa'ya sorunların savaşla değil diplomasiyle çözülmesi çağrılarından dolayı teşekkür etti.

"İnsanlar korkudan uzak dinlerini yaşayabilmeli"

Obama, dünyada şu anda dinleri yüzünden hedef alınanların, hatta öldürülenlerin varlığına dikkati çekerek, dini özgürlükler ve dinler arası diyaloğun önemini özellikle vurguladı ve dünyanın her yerinden insanların korku ve gözdağı tehdidinden uzak bir şekilde dinlerini yaşayabilmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmasında hem kendisi hem de Papa'nın en fazla odaklandığı konulardan biri olan iklim değişikliği meselesine de değinen Obama, "Tanrı'nın bize muhteşem bir armağanı olan gezegenimizi koruma yönünde kutsal bir yükümlülüğe sahip olduğumuzu bize hatırlatıyorsunuz. Tüm dünya liderlerine yapmış olduğunuz, değişen iklime karşı en kırılgan toplumları desteklemeleri ve değerli dünyamızı gelecek nesiller için muhafaza etmek amacıyla bir araya gelme çağrılarınızı destekliyoruz" dedi.

Papa Franciscus

Papa Franciscus da, konuşmasında iklim değişikliğiyle mücadeleye özel vurgu yaparak, bu sorunun "gelecek nesillere bırakılamayacağını" söyledi.

Obama'nın iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki girişimlerini cesaret verici bulduğunu ifade eden Papa, bu sorunla mücadelenin aciliyet taşıdığına değinerek, "İklim değişikliğinin gelecek nesillere artık bırakamayacağımız bir sorun olduğu bana göre çok açık" ifadesini kullandı.

"Ortak evimizin korunması konusunda tarihin kritik bir anından geçiyoruz" diyen Papa, iklim değişikliğinin, bugünün çocuklarına bırakacakları dünya açısından "ciddi ve sorumlu bir farkındalığı" gerektirdiğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.